Miniștrii de finanțe ai UE au blocat ajutorul financiar destinat Ungariei în 2013

Miniștrii de finanțe ai UE au blocat ajutorul financiar destinat Ungariei în 2013
Foto: euroalter.com

Miniștrii de finanțe ai UE au blocat, marți, un ajutor în valoare de aproape 500 de milioane de euro pentru Ungaria, pentru 2013, după ce guvernul de la Budapesta nu a reușit să respecte angajamentele asumate, scrie Reuters.

Decizia reprezintă o premieră şi a fost luată la recomandarea Comisiei Europene, urmând să intre în vigoare în ianuarie 2013.

”Este un impuls pentru Ungaria pentru a lua măsuri severe și sustenabile de politică fiscală” a spus ministrul european al Economiei, Olli Rehn.

Sancţiunea va fi ridicată imediat, și chiar înainte ca măsura să fie aplecată, dacă Ungaria va prezenta măsuri corective până la 22 iunie, a mai precizat Rehn.

Angajamentul inițial al guvernului ungar prevedea ca până în septembrie, Ungaria  să demonstreze că poate coborî deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB. În schimb, premierul Viktor Orban s-a folosit de majoritatea sa parlamentară pentru a promulga o nouă taxă fiscală precum și un set de alte măsuri considerate nedemocratice.

Ungaria a adus anul trecut deficitul bugetar sub 3% din PIB, dar acest fapt s-a datorat în mare parte naţionalizării fondurilor private de pensii. Comisia consideră că măsura nu este o corecţie structurală a deficitului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`