Ministerului Finanțelor: Nicio bancă înscrisă în programul "Prima Casă" nu și-a anunțat oficial retragerea

Ministerului Finanțelor: Nicio bancă înscrisă în programul "Prima Casă" nu și-a anunțat oficial retragerea
foto: concept-casa.ro

Niciuna din băncile înscrise în programul „Prima Casă” nu a anunțat Ministerul Finanțelor Publice (MFP) că ar renunța la acest proiect, în contextul în care statul a emis garanții pentru astfel de achiziții și în luna ianuarie, informează zf.com.

FNGCIMM a emis garanţii în numele şi contul statului, pentru credite acordate în cadrul programului Prima casă şi în luna ianuarie. De asemenea, Ministerul Finanţelor Publice nu a fost informat de nicio bancă comercială prezentă în program de intenţia sa de a renunţa la Prima casă”, se arată într-un comunicat al MFP.

De asemenea, Ministerul adaugă că plafonul pentru acest program este de 1,69 de miliarde de lei în 2016.

„Finanţatorii participanţi în cadrul programului acorda actualmente credite Prima casă, în baza alocării sumei de 200 milioane de lei provenite din rambursări de rate de capital efectuate până la data de 31.12.2015 precum şi din diferenţele rămase neutilizate din sumele alocate anul trecut, în valoare totală de 172.580.733 lei şi din plafonul reutilizat în condiţiile legii, disponibil până la data de 31.12.2016, de 17.749.422 de lei. După utilizarea sumelor menţionate mai sus, de 390.330.155 de lei, instituţiile finanţatoare vor acorda credite în cadrul programului Prima casă în baza alocării plafonului suplimentar de garanţii de 1,3 miliarde de lei, în conformitate cu HG nr.1016/30.12.2015”, menționează MFP.

Raiffeisen Bank, care se află în top 5 jucători, a decis majorarea avansului la credite imobiliare, decizie luată în urma aplicării legii dării în plată și a impactului estimat al acestei legi. Conform declarațiilor președintelui băncii, dacă lucrurile nu se vor clarifica în această direcție, banca va renunța la „Prima Casă”.

„Dacă legea se aprobă, se schim­bă ceva esenţial, pentru că cel care ia creditul nu mai răspunde în faţa băncii cu averea lui, nu mai dau practic credit la o per­soană, ci eu, ca bancă, finanţez un activ şi trebuie să calculez cum poate evolua va­loarea acestui activ în 10-15 ani. De aceea cer avans mai mare. E ca la leasing finan­ciar. Avansul nu mai depinde de bonitatea clientului, ci de fluctuaţia valorii activului”, clarifica Steven van Groningen, șeful Raiffeisen.

Acesta din urmă a mai menționat și că legea, în forma actuală, nu clarifică situația programului „Prima Casă”, dar și că dacă garanția acordată de stat nu se va menține, se vor ridica întrebări cu privire la constituționalitatea acestui act legislativ.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`