Reprezentanții Băncii Mondiale au venit în România pentru a discuta o colaborare pe proiecte majore de infrastructură. Guvernul Dăncilă, prin ministrul de atunci Dan Șova, a fost cel care a renunțat la colaborarea cu Banca Mondială cu care colaborau în proiectul finanțării autostrăzii Comarnic-Brașov. Actualul ministru Lucian Bode s-a opus vehement acestei decizii la acea dată și acum Ministerul Transporturilor intenționează să reia colaborarea cu Banca Mondială.
Expertiza Băncii Mondiale vizează asistența tehnică sau o eventuală finanțare a proiectelor Ministerului Transporturilor. În acest sens se vor forma grupuri tehnice de lucru pentru a discuta eventuale proiecte viitoare.
“Suntem interesați de o nouă abordare în relația cu oficialii instituției internaționale pe trei paliere de lucru. Acestea vizează cadrul de colaborare, finanțarea și rezultatele. Pe lângă angajamentele asumate ca stat membru al Uniunii Europene, avem în vedere și dezvoltarea regională, un lucru extrem de important, dar și o prioritate a Guvernului nostru. După ce avem prioritățile și sursele de finanțare, ne mai trebuie și decizia. Este necesar ca ea să fie asumată și în acord cu interesele de dezvoltare economică ale României. Aceasta trebuie să fie bine argumentată și să știm exact care ne sunt interesele, pentru că dacă suntem puși în situația de a renunța la un proiect trebuie să știm exact ce punem în loc. E nevoie de identificarea unor soluții noi de finanțare, pe care să le folosim eficient. Suntem conștienți că nu de fiecare dată finanțarea reprezintă o problemă, ci folosirea în mod incorect a banilor este un impediment. Trebuie să existe un plan realist și concret de implementare a proiectelor de infrastructură, cu un grafic clar și cu termene precise de realizare. Expertiza Băncii Mondiale pe partea de asistență tehnică, consultanță și finanțare ne va fi utilă pentru o infrastructură modernă și în concordanță cu cerințele de calitate și siguranță”, a declarat ministrul, Lucian Bode.