Ministerul Muncii: "Vrem să permitem accesul mai multor străini din state non-UE la locurile de muncă din România"

Ministerul Muncii: "Vrem să permitem accesul mai multor străini din state non-UE la locurile de muncă din România"
foto: anofm.md

Ministerul Muncii este în plină dezvolare al unui proiect de reconstrucție a pieței muncii care are ca scop atragerea atât a românilor plecați în străinătate pe posturile vacante din propria țară, cât și falicitarea accesului muncitorilor din state non-UE, potrivit zf.ro.

"Ministerul Muncii are în vedere un proiect de reconstrucţie a pieţei muncii din Ro­mânia prin stabilirea unei agende in­terna­ţionale, în contextul în care piaţa forţei de muncă din România se confruntă cu numeroase provocări, determinate atât de evoluţia economiei (pe plan intern, dar, în egală măsură de important, pe plan internaţional), cât şi de factori societali (demografie, educaţie, migraţie). În acest mo­ment ne confruntăm cu un aparent pa­radox: avem, în acelaşi timp, lipsă acută de locuri de muncă şi lipsă de forţă de muncă. Desigur că, analizată, imaginea e mai puţin contradictorie", au explicat reprezentanţi ai Ministerului Muncii la solicitarea jurnaliștilor de la Ziarul Financiar.

"Vrem să atragem românii plecaţi în străinătate şi să permitem accesul mai multor străini din state non-UE la locurile de muncă din România“", au susţinut reprezentanţii Ministerului Muncii

Proiectul ministerului dorește atragerea românilor plecați în străinătate, relocarea persoanelor din zone fără oportunități în cele cu nevoie de resurse de muncă, relocarea investițiilor către zone cu disponibilitate de forță de muncă și atragerea forței de muncă din străinătate.

Cu toate acestea, o lege care să permită recrutarea personalului din Serbia, spre exemplu, are șanse să afecteze negativ piața locală a muncii, arată jurnaliștii ZF.

"Pe piaţa muncii din vestul ţării există o mare presiune pentru că investitorii au ne­vo­ie de forţă de muncă, dar nu mai găsesc can­di­daţi. De aceea, angajatorii se gândesc să adu­că personal din Serbia pentru a re­zol­va pro­blema din zonă, dar din punctul meu de ve­dere o astfel de măsură nu reprezintă o so­luţie sustenabilă. Există două aspecte pro­­ble­­ma­tice acolo: primul este distanţa, pen­tru că da­că vor să aducă zilnic personal din Ser­bia este o distanţă destul de mare, la care se poa­te adăuga timpul pierdut pentru for­ma­lităţile de la vamă, iar al doilea este ca­zarea, în cazul în care angajatorii vor să îi ca­ze­ze pe munci­torii imigranţi, întrucât piaţa imo­bi­liară din vestul ţării nu este atât de gene­roasă pe cât este nevoie", a explicat Flo­rin Go­dean, country manager al fur­ni­zorului de so­lu­ţii privind forţa de muncă Adecco Ro­mâ­nia.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`