Ministerul Muncii vine cu o nouă ofertă privind salariile din Educație: Sunt propuse trei etape de aplicare a grilei de salarizare

Ministerul Muncii vine cu o nouă ofertă privind salariile din Educație: Sunt propuse trei etape de aplicare a grilei de salarizare
Foto: hunedoaralibera.ro

După ce sindicatele din învăţământ au ameninţat cu greva în urma negocierilor eşuate pe ordonanţa salarizării, Ministerul Muncii vine cu o nouă ofertă privind salariile din acest domeniu. Astfel, corecţiile ar urma să fie implementate chiar din august 2016, noua grilă de salarizare din august 2017, iar bonusul de performanţă ar urma să intre în vigoare în ianuarie 2018. Sindicatele sunt aşteptate să dea un răspuns în acest caz până la începutul săptămânii viitoare, informează B1 TV.

Noua ofertă a Ministerului Muncii privind salariile din învățământ propune trei etape de aplicare, până în anul 2018.

Astfel, conform propunerii Ministerului, în învățământul preuniversitar, o învățătoare sau educatoare cu studii liceale, aflată la începutul carierei, pornește de la un salariu de 1.480 de lei și poate avea în primii doi ani de profesat, cel mult 1.843 de lei. Cel mai mare salariu de bază din această categorie urmează să-l aibă cadrele didactice cu peste 40 de ani vechine, respectiv 1.990 de lei. Suma poate ajunge la 2.265 dacă gradația este definitivă.

În cazul învățământului universitar, salariile pornesc de la 2.178 de lei în cazul unui asistent cu vechime de până la trei ani, în vreme ce pentru aceeași funcție, dar o vechime de până la 40 de ani în muncă, ajung la 2.666 de lei. După peste 40 de decenii la catedră însă, un profesor universitar poate obține 6.866 de lei pe lună.

Salarii mai mari vor avea și profesorii care au funcții de conducere în cadrul universităților sau facultăților. Un șef de catedră, gradul II va avea salariul de bază de 7.172 de lei, un decan va fi remunerat cu un salariu de bază de 7586 de lei, iar cea mai înaltă funcție, cea de rector grad II, va fi plătită de stat cu 8.732 lei.

Personalul didactic calificat, ce își desfășoară activitatea în localități izolate primește o indemnizație de până la 20% din salariul de bază. Iar cadrele didactice din învățământul special beneficiază de o creștere cu 15% a salariilor de bază.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie