Ministerul Muncii: Angajații companiilor care își întrerup activitatea din cauza apariției unor cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 vor primi indemnizație de șomaj tehnic

Publicat: 23 07. 2020, 17:08
Foto: gov.ro

În urma unei ordonanţe de urgenţă adoptată miercuri de Guvern s-a stabilit ca angajaţii sănătoşi ai companiilor pentru care Direcţiile de Sănătate Publică (DSP) dispun suspendarea activităţii în urma infectării unor salariaţi cu noul coronavirus să beneficieze de șomaj tehnic.

Angajaţii sănătoşi ai companiilor închise de DSP vor primi indemnizaţie de şomaj tehnic

„Guvernul a adoptat în şedinţa de miercuri o Ordonanţă de Urgenţă prin care a instituit o nouă măsură de sprijin a angajaţilor şi angajatorilor care sunt nevoiţi să întrerupă activitatea din cauza infectării cu SARS-CoV-2 a unor salariaţi. Astfel, dacă Direcţia de Sănătate Publică dispune suspendarea activităţii unei companii ca urmare a identificării de persoane infectate cu SARS-CoV-2, toţi angajaţii, cu excepţia celor aflaţi în concediu medical, vor beneficia de acordarea indemnizaţiei de şomaj tehnic, din bugetul asigurărilor pentru şomaj”, transmite Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale într-un comunicat de presă.

Șomajul tehnic se va acorda în acest caz pe toată perioada cât activitatea firmei este suspendată, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2020, pentru că măsura în sine este valabilă până la finele anului.

“Aceste măsuri de protecţie socială la nivelul angajatorilor, cu caracter excepţional, sunt necesare pentru a evita pierderea de locuri de muncă, creşterea ratei de excluziune socială, precum şi amplificarea decalajului socio-economic dintre persoanele a căror activitate a fost afectată direct de epidemie şi restul populaţiei”, se precizează în comunicatul Ministerului Muncii.

Circa 1,3 milioane de români au fost în șomaj tehnic din cauza epidemiei de Covid-19

Aproximatix 1,3 milioane de români au beneficiat de șomaj tehnic pe perioada stării de urgență generată de Covid-19. Plățile pentru aceștia au urcat la 1,78 miliarde lei, până la data de 15 mai. Sumele au fost sub formă de indemnizație de șomaj tehnic în special.

Și după data de 1 iunie, angajații ale căror locuri de muncă au fost afectate de restricțiile impuse în starea de urgență sau starea de alertă au primit somaj tehnic.

Pentru a beneficia de această măsură, angajatorii au obligația de a menţine raporturile de muncă ale salariaților până la 31 decembrie 2020, cu excepția lucrătorilor sezonieri și a situației în care încetarea contractului individual de muncă intervine din motive neimputabile angajatorului. Mai mult, măsura se aplică numai în cazul persoanelor care au avut o durată a suspendării a contractului individual de muncă de minimum 15 zile în perioada stării de urgență sau de alertă, conform Ministerului Muncii.