Ministerul Finanţelor, testul pe şoareci: "Populiştii şi dezaxaţii au prins prada din zbor. Să vezi ce campanie electorala de aici încolo, de n-a văzut Parisul!"

Ministerul Finanţelor, testul pe şoareci: "Populiştii şi dezaxaţii au prins prada din zbor. Să vezi ce campanie electorala de aici încolo, de n-a văzut Parisul!"
Foto: descopera.ro

Zvonurile privind modificarea Codului fiscal care ar duce la creșterea taxelor nu sunt întâmplătoare. Tehnocrații au testat de vreo 24 de ore reacția românilor, precum sunt testați șoarecii în laboratoare.

“Nu va creşte povara fiscală” se apără Anca Dragu, ministrul finanţelor. Asta după ce surse politice au declarat presei că taxele vor crește, subiectul fiind în toate publicațiile și la toate știrile tv. În tot acest timp, niciun tehnocrat nu a negat.

Ministerul Finanţelor are în sertar un proiect de ordonanţă de urgenţă de modificare a Codului fiscal care, dacă ar fi aplicat, ar schimba fundamental relaţia dintre angajator şi angajat în privinţa drepturilor salariale ale acestuia din urmă. Angajatorul ar urma să nu mai aibă nicio răspundere în privinţa taxei de pensie a angajatului, acesta, ca beneficiar, fiind singur responsabil financiar pentru viitorul lui.

Între multe altele, proiectul arată că angajatorul nu va mai avea nicio sarcină fiscală legată de contribuţia la sistemul de pensii a angajatului, această obligaţie urmând să revină celui care prestează o muncă. CAS-ul angajatului se va dubla, prin urmare, în vreme ce contribuţia angajatorului se va duce la zero”, scrie jurnalistul Iulian Anghel într-un articol pentru Ziarul Financiar.

Cine ia “în mână” 1.000 de lei ar trebui să ştie că “patronul” plăteşte de fapt 1.800 de lei – 1.000 “în mână”, iar restul impozite. Aceasta este realitatea unui salariu de 1.000 de lei cash.

În fapt însă întreaga sarcină fiscală este a angajatului, nu a angajatorului, acesta din urmă doar virează formal nişte bani statului. Pentru că angajatorul nu vine cu bani de acasă; şi “netul” şi impozitele sunt obţinute şi plătite în urma muncii depuse de angajat. Când munca angajatului nu mai acoperă aceste obligaţii – “netul”, impozitele şi un minim profit pentru angajator – angajatorul intră în faliment, iar angajatul în şomaj. E bine? Sigur că nu. Dar în România această realitate este nebăgată în seamă pur şi simplu”, mai scrie Anghhel.

Salariatul român își negociază salariul net. Dacă legea se schimbă, acesta va fi foarte interesat de salariul brut.

Omul va fi conştient în mai mare măsură de banii lui. Patronul va putea mult mai greu sa ascundă faptul că nu-i plăteşte angajatului obligaţiile către stat”, mai spune jurnalistul ZF.

Dar această schimbare nu este bună pentru România în acest moment.

“Să discuţi despre majorări/schimbări de contribuţii/taxe în debutul campaniei electorale, cu siguranţă nu e “la vremea lui”. Este o catastrofă”, spune Iulian Anghel.

Populiştii şi dezaxaţii au prins prada din zbor. Să vezi ce campanie electorala de aici încolo, de n-a văzut Parisul!

PNL care, măcar formal, ar trebui să susţină guvernul având în vedere că este creaţia preşedintelui Iohannis o vrea pe doamna Dragu în Parlament ca să o smotocească bine spre satisfacţia vulgului. Cui îi mai pasă de adevăr? PSD va plusa pe ideea că a redus TVA şi a majorat salariile în vreme ce oamenii lui Iohannis vor să-i îmbuibe pe patroni şi să-i împovăreze pe bieţii oameni simpli.

Este ce au făcut Finanţele doar prostie? Nici nu mai are importanţă. Fiecare pasăre pe limba ei piere”, conchide jurnalistul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:19 - „E România pregătită să aibă președinte o femeie?”. Răspunsul categoric dat de Călin Georgescu la această întrebare (VIDEO)
20:17 - Protest al studenților, în fața Teatrului Național: “Călin Georgescu, noul Antonescu!”/“Ne-am săturat, de aia nu plecăm, lupta antifascistă noi o câștigăm”
20:03 - Elena Lasconi: „Avem de dus o luptă existențială pentru democrația românească” / „USR își asumă clar o luptă împotriva extremismului propus. Trebuie să ne mobilizăm toți cei care suntem pentru democrație și pentru modernizare” (VIDEO)
19:55 - Crin Antonescu critică PNL-ul, în contextul alegerilor: „Cea mai mare catastrofă electorală din istoria României, după 1989”
19:55 - Elena Lasconi: “Votul românilor de ieri a fost un vot de protest și exasperare. Să ne fie foarte clar! Călin Georgescu este un admirator pe față al lui Vladimir Putin! Este pentru izolarea României” (VIDEO)
19:54 - Decizia radicală luată de Cristela, soția lui Călin Georgescu, înainte cu o lună de alegerile prezidențiale. „Ne învățăm lecțiile”
19:41 - Elena Lasconi: „Vreau să construim o Românie în care poți trăi din munca ta, în care ești respectat pentru munca ta, în care statul muncește pentru tine, nu tu pentru el! România intră într-o nouă etapă a istoriei” (VIDEO)
19:35 - Elena Lasconi: „Promit că voi da totul pentru a mă ridica la așteptările tuturor românilor” (VIDEO)
19:26 - Șaptesprezece dispăruți după scufundarea unei ambarcațiuni turistice în Marea Roșie
19:20 - Bogdan Matei (PSD): „Este o perioadă extrem de complicată, care că nu ne dă foarte mult posiblitatea să avem atat de multe analize interne, pentru că avem alegeri parlamentare” (VIDEO)