Ministerul Finanțelor anunță că deficitul bugetar a urcat la 1,67% din PIB după primele trei luni
În contextul crizei provocată de COVID-19 în România, Minsiterul Finanțelor Publice a anunțat luni un deficit bugetar care a crescut în martie cu aproape 10 miliarde lei, ajungând la 1,67% din Produsul Intern Brut după primele trei luni ale anului, de la 0,73% din PIB la finalul lunii februarie.
Anunțul are loc în condițiile în care anul trecut în aceeaşi perioadă, deficitul bugetar se cifra la 0,54% din PIB.
„Execuţia bugetului general consolidat în primele trei luni ale anului 2020 a înregistrat un deficit de 18,06 miliarde de lei (1,67% din PIB)”, informează Ministerul Finanţelor. După primele două luni din acest an, deficitul bugetului geneal consolidat era de 8,3 miliarde de lei, respectiv 0,73% din PIB.
Agenția de rating Moody’s a scăzut perspectiva României de la stabil la negativ
Agenția de rating Moody’s a scăzut perspectiva României de la stabil la negativ, pe fondul majorării datoriilor ca urmare a reformei pensiilor adoptate în 2019, precum și cu deteriorarea poziției externe a țării noastre, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Finanțelor. Pe de altă parte, agenția a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României la Baa3/A-3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valută și în monedă locală.
Agenția nu oferă vești încurajatoare românilor. Potrivit unui comunicat publicat de MFP, Moody’s se așteptă ca deficitul guvernamental al țării noastre să ajungă la 7,7% din PIB, iar nivelul datoriei ca procent din PIB să crească la 43,7%, de la 35,2% din anul 2019.
Pe de altă parte agenția de evaluare financiară Fitch a păstrat rating-ul României, dar a înrăutățit perspectiva țării noastre, a șa cum anunța însuși ministrul Finanțelor:
„Agenția de rating Fitch A PĂSTRAT rating-ul României dar a scăzut perspectiva. În condițiile crizei prin care trece astăzi economia globală PĂSTRAREA rating-ului arată ÎNCREDEREA pe care o are agenția de rating în măsurile luate de acest guvern. Înrăutățirea perspectivei este un AVERTISMENT CLAR dat de agenția de rating populiștilor din Parlament”, a scris atunci Florin Cîțu, pe pagina sa de Facebook.
Vești proaste vin și de la Consiliul Fiscal care anticipează că deficitul bugetar pe anul curent va ajunge la 7,3% – 7,45% din PIB, însă în situaţia unei contracţii mai severe a activităţii economice, indicele ar putea depăşi 10% din PIB.
Avertismentul Consiliului Fiscal
Consiliul Fiscal consideră că scenariul macroeconomic fundamentat de Guvern, care este construit pe un declin al PIB real cu 1,9%, este foarte optimist. În acest sens instituția evaluează deficitul bugetar al anului curent la circa 7,3% – 7,45% din PIB, faţă de cel prognozat de Guvern de 6,7% din PIB.
“În condiţiile celor două scenarii suplimentare considerate, nivelul probabil al deficitului bugetar se situează între 8,1% – 8,9% din PIB considerând o contracţie de 4% – 6% a PIB real, ajungând până la 9,9% – 10,4% din PIB în situaţia unei contracţii mai severe a activităţii economice, de 8% – 9% în termeni reali”, se arată într-o analiză a Consiliului Fiscal.
Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, afirma, în aceeaşi zi, că deficitul bugetului general consolidat pentru acest an urcă la 6,7% din PIB la prima rectificare bugetară din 2020, în condiţiile în care măsurile adoptate pentru stimularea economiei reprezintă 3% din PIB. Potrivit acestuia, pe cash deficitul se majorează cu 31,9 miliarde de lei.