Ministerul Finanţelor a publicat strategia fiscal-bugetară pentru 2013-2015: Vezi obiectivele stabilite de Guvern
Strategia fiscal-bugetară pentru 2013-2015 revizuită a fost publicată, miercuri, pe site-ul Ministerului Finanțelor.
Astfel, prognoza pentru deficitul pe cash a fost modificată de la 2,2% din PIB la 2,3% pentru anul trecut, iar pentru acest an a crescut la 2,1%, de la 1,8% cât prevedea strategia bugetar fiscală anterioară. Pentru următorii doi ani, deficitul pe cash va coborî la 1,8% din PIB, prognoza fiind modificată de la 1,4%.
Totodată, Guvernul prognozează o creştere economică de 0,2% pe 2012, la un PIB estimat de 585,23 miliarde lei, nivel agreat de Fondul Monetar Internaţional, iar pentru 2014 şi 2015 a redus previziunile de creştere, la 2,2 şi 2,8%, faţă de 3% şi 3,3% cât anunţa în urmă cu o lună, în programul de guvernare. Creşterea economică convenită cu FMI pentru acest an este de 1,6% din PIB.
Vezi AICI documentul integral.
Principalele obiective, enunțate în Strategia fiscal-bugetară:
1. Asigurarea resurselor pentru dezvoltarea economică sustenabilă prin cresterea cu 15,4 miliarde lei a cheltuielilor bugetului general consolidat.
2. Continuarea procesului de consolidare fiscală prin cresterea veniturilor intr-un ritm mai rapid decat cresterea cheltuielilor, în urma introducerii unui pachet de măsuri fiscale orientate catre lărgirea bazei de impozitare si aplicarea principiului solidarităţii.
3. Intărirea disciplinei bugetare prin reducerea risipei în cheltuielile aparatului central, şi prin plata arieratelor in sanatate, in infrastructura de transport şi in administraţia locală.
4. Reforma investiţiilor publice prin creşterea substantiala a fondurilor alocate cofinantarii proiectelor europene si finantarea cu prioritate, din resurse proprii, in 2013, doar a acelor investitii care au grad ridicat de executie si care pot fi finalizate pana in 2014.
5. Imbunătăţirea planificării bugetare multianuale pentru perioada 2014-2016.
6. Transparenţă în utilizarea banului public şi bune practici de raportare bugetara.
7. Managementul adecvat al datoriei publice.
Măsuri pentru stimularea creşterii:
– Cresterea veniturilor disponibile ale populatiei prin: indexarea pensiilor cu 4%; intrarea in plata a cresterii de 7,4% bugetari; cresterea salariului minim la 750 lei de la 1 februarie 2013 si la 800 lei de la 1 iunie 2013.
– Cresterea eficientei investitiilor prin reorientarea finantării acestora cu preponderenta catre fonduri primite de la UE;
– Crearea de locuri de munca: crestere neta de 55 mii de locuri de munca prevazute prin proiectul de buget
pe anul 2013.
– Plata arieratelor: elibereaza resurse in sectorul privat si reda increderea in mecanismele pietei, contribuie la cresterea lichiditatilor in economie.
– Continuarea acordării de ajutoare de stat în vederea realizării de investiţii în economie