Pentru a finanța deficitul bugetar, Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna decembrie 2023, împruuturi de 4 miliarde de lei de la băncile comerciale, la care se poate adăuga suma de 525 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.
În vederea finanțării deficitului bugetului de stat, refinanțării și rambursării anticipate a datoriei publice în luna decembrie 2023, Ministerul Finanțelor a aprobat prospectele de emisiune a certificatelor de trezorerie cu discont și a obligațiunilor de stat de tip benchmark, în valoare nominală totală de 4.000 milioane lei, la care se poate adăuga suma de 525 milioane lei din alocările sesiunilor suplimentare de oferte necompetitive organizate exclusiv pentru instrumentele de tip benchmark.
Conform prospectului publicat în Monitorul Oficial, în data de 7 decembrie va fi organizată licitaţie pentru o emisiune de certificate de trezorerie cu discont, în sumă de 500 de milioane de lei, cu scadenţa în 26 iunie 2024.
Pe parcursul lunii decembrie, vor fi lansate opt emisiuni de obligaţiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 3,5 miliarde lei, urmate a doua zi de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni (525 milioane de lei în total).
Au fost programate licitaţii pentru trei emisiuni de obligaţiuni de 500 milioane lei, în zilele de 4 decembrie, 7 decembrie, respectiv 14 decembrie, şi pentru cinci emisiuni de 400 milioane lei, în 11 decembrie (două licitaţii), 14 decembrie, 18 decembrie şi 21 decembrie.
Deficitul bugetar a urcat la 3,97% din PIB după primele 10 luni ale anului, ajungând la 62,81 miliarde de lei, arată cele mai recente date ale Ministerului de Finanțe (MF), citate de Agerpres. Anul trecut, tot după zece luni, deficitul era de 47,12 miliarde lei, adică 3,34% din PIB.
Potrivit Ministerului de Finanțe, veniturile totale au însumat 418,85 miliarde de lei în primele zece luni ale anului, în creştere cu 10,6% (an/an).
Încasările din impozitul pe salarii şi venit au totalizat 33,30 miliarde de lei – creştere de 21,2% (an/an). În date se remarcă faptul că veniturile din impozitul pe salarii au înregistrat un avans de 10,8%, sub evoluţia fondului de salarii din economie (15,3%).