Ministerul Finanțelor a găsit o rezolvare pentru problema redevențelor: O pasează viitorului Guvern
Ministerul Finanțelor va pasa viitorului Guvern problema redevențelor, motivul prelungirii sistemului actual fiind unul incredibil: este nevoie de timp pentru dezbateri, relatează HotNews.
”Avem nevoie de timp să-l dezbatem cu companiile petroliere, cu mediul de afaceri, cu societatea civilă. Trebuie să avem predictibilitate fiscală”, a motivat amânarea ministrul Ioana Petrescu.
Pe de altă parte, atât miniștrii cât și premierul știau încă din mai 2012 că actualele cote de redevențe petroliere sunt valabile până la 31 decembrie 2014.
Programul de guvernare al primului Guvern Ponta prevedea clar regândirea redevențelor. Programul a fost lansat în mai 2012. De atunci, au tot urmat declarații ale miniștrilor finanțelor, ai economiei, ai energiei și ale premierului însuși, despre cât de intens se lucrează la noul sistem de redevențe.
”Vrem să mărim redevențele pe petrol, dar nu putem face asta decât din 2014. Evident că mărim redevențele, evident însă că nu le putem mări doar la Petrom. Ideea este să mărim redevențele în toate celelalte zone care țin de resursele naturale la un nivel la care statul român să câștige mai mult și la care să se păstreze investițiile”, declarat premierul Victor Ponta în ianuarie 2013.
Pe la jumătatea anului 2013, mai exact în luna iunie, el dădea noi declarații privind redevențele.
”Vreau să facem, pe modelul Norvegiei, un fond special, în care toate redevențele pe care le vom încasa pentru noile exploatări, fie că este vorba de off-shore, fie că este vorba de gaz de șist, să fie puse într-un fond – nu în buget de unde plătim diverse cheltuieli ale administrației sau salarii sau pensii -, ci le punem într-un fond de dezvoltare și le folosim numai pentru… o să decidem politic, avem nevoie de autostrăzi, să informatizăm toată țara”, spunea Ponta.
O lună mai târziu, primul ministrul afirma că noua lege a redevenței va fi finalizată chiar în acel an.
„Vreau să adaug faptul că, în acest an, vom finaliza și, probabil, vom și adopta noua lege privind redevențele. Expiră cei 10 ani din contractul din 2004 cu Petrom. Practic, anul viitor, România va avea redevențe pentru toate resursele sale naturale, redevențe la media europeană. Mergem spre media UE însă din câte știu termenul contractual cu Petrom este noiembrie 2014. Însă ar putea să fie și mai repede dacă vom avea un regim stimulativ. Petrom este o companie esențială pentru România. Evident vor fi redevențe diferite deoarece costurile investițiilor din Marea Neagră sunt diferite. Una este când sapi în Gorj și alta când sapi la 2.000 metri în Marea Neagră. Și la gazele de șist. ANRM face un studiu comparativ la nivel internațional și la sfârșitul lunii august vom avea un studiu comparativ”, susținea Ponta.
Subiectul a fost reluat în discuție și în luna februarie a acestui an.
„Ministerul Finanțelor are ca obiectiv fundamental reforma sistemului de redevențe”, a declarat Victor Ponta la începutul lui 2014.
Însă, obiectivul fundamental al Minsiterului Finanțelor se pare că s-a schimbat, reforma sistemului de reedevențe fiind amânată, mai ales că în 2015 se pregătește un alt Guvern.
Mai mult, în ultimele zile s-au anunțat pe rețeklele de socializare proteste în stradă din cauza redevențelor, mai ales după ce a apărut informația că acestea ar putea fi înlocuite cu o taxă pe profit, mult mai dezavantajoasă pentru stat.
Ioana Petrescu scapă de orice grijă prin această amânare.
„Vom introduce un nou sistem de taxare a resurselor naturale probabil de la 1 ianuarie 2016, pentru a avea timp să-l dezbatem cu companiile petroliere, cu mediul de afaceri, cu societatea civilă, să-l trecem prin Parlament și să-l discutăm cu toată lumea, să fie înțeles și să avem predictibilitate fiscală, să fie cunoscut cu cel puțin un an înainte de toate părțile interesate (…)Ca atare, am decis ca de la 1 ianuarie 2015 să prelungim sistemul actual pentru un an, pentru a putea avea aceste dezbateri și pentru a trece această lege prin Parlament”, a declarat Ioana Petrescu într-un interviu acordat Agerpres.