Ministerul Educației nu mai are bani pentru salariile profesorilor. Banii primiți de instituție sunt pe bază de memorandumuri

Ministerul Educației nu mai are bani pentru salariile profesorilor. Banii primiți de instituție sunt pe bază de memorandumuri
Ligia Deca (PNL), ministrul Educației. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministerul Educației ar fi rămas fără bani pentru plata salariilor profesorilor și angajaților din școli și universități, conform site-ului edupedu.ro.

Rectificarea bugetară ar putea avea loc, “cel mai probabil”, în luna noiembrie, conform unui anunț făcut de Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului Ciolacu, la briefingul ședinței de Guvern de joi, 28 septembrie: „cel mai probabil vorbim de luna noiembrie.”.

În ședință, Ministerul Educației a primit, printr-un memorandum, încă 2,6 miliarde de lei credite bugetare pentru a putea plăti salariile profesorilor și angajaților din școli și universități, pentru că instituția nu mai are suficienți bani pentru a asigura finanțarea acestor cheltuieli. Prin memorandum nu poate fi stabilită, însă, nicio sumă de plată din programele de finanațre cu fonduri europene, inclusiv PNRR. Potrivit surselor Edupedu.ro, peste 1.400 de școli nu au primit nici acum banii din PNRAS pentru toate cheltuielile din 2022.

În acest moment, există restanțe la cele 1.415 școli din programul PNRAS, de reducere a abandonului școlar, conform informațiilor Edupedu.ro.

Instituțiilor de învățământ li s-ar fi transmis prin inspectorate și de către oficialii din Ministerul Educației faptul că toate cheltuielile și investițiile făcute în 2022, încă neplătite la aproape un an de la realizare, vor fi achitate de instituția centrală abia la rectificarea bugetară din acest an, care ar fi trebuit să aibă loc în luna august.

Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a ținut să precizeze, în acest context, că motivul așteptării este tocmai intrarea în vigoare a măsurilor aprobate prin legea pe care Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament: „După cum am precizat, acest memorandum și sumele anunțate mai devreme de către mine sunt aferente lunii în curs, lunii septembrie, și presupun că, până la rectificarea pe care ați menționat-o și dvs,. se va considera oportunitatea de actualizare a acestor acestor praguri prin memorandumuri similare.”

Legat de rectificarea bugetară, purtătorul de cuvânt al Guvernului a declarat că va avea loc, posibil, în luna noiembrie.

Întâi trebuie să se întâmple ceva, și anume proiectul de lege pentru care Guvernul și-a angajat săptămâna aceasta răspunderea în fața Parlamentului trebuie să intre în vigoare după ce parcurge toți pașii legali prevăzuți și, după aceea, se centralizează, evident, toate cererile de la ministere. Cred că, dacă m-ați întrebat de calendar, cel mai probabil vorbim de luna noiembrie.”, a declarat Mihai Constantin.

Centralizarea cererilor de la minister a mai avut loc o dată, în luna august

Centralizarea cererilor de la minister a mai avut loc o dată, în luna august. Atunci a semnalat că Ministerul Educației a solicitat peste 9,1 miliarde de lei la rectificarea bugetară, conform surselor noastre. Față de cele 32,5 miliarde de lei primite la începutul anului de către Ministerul Educației, prin Legea bugetului de stat pe 2023, ar înseamna o creștere cu 28%, o sumă și un procent record.

Solicitarea de bani de la Guvern a fost, acum, de 2,9 miliarde lei, din care 2,6 miliarde lei sunt pentru cheltuielile de personal (salarii) și vine după cea de 94 de milioane lei, din 13 septembrie, și după cea de 363 de milioane de lei, din 8 septembrie. Atunci Ministerul Educației a cerut bani pentru salariile profesorilor din preuniversitar pe luna septembrie. Acum, purtătorul de cuvânt al Executivului Ciolacu precizează că sumele din noul memorandum ar fi necesare tot pentru luna septembrie, dar, cel mai probabil, ele vor fi folosite în octombrie pentru plățile de salarii pe septembrie.

Într-un interviu, ministrul Educației, Ligia Deca, a evitat să spună că va avea loc sigur creșterea de salarii de la 1 ianuarie 2024, așa cum a promis Guvernul, chiar și în lipsa unei noi legi a salarizării.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)