Ministerul Educației a interzis concursurile școlare cu bani (VIDEO)

Ministerul Educației a interzis concursurile școlare cu bani (VIDEO)
Foto: B1 TV

Elevii au scăpat de concursurile şcolare cu bani. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au interzis competiţiile cu taxă după modelul „Cangurul”, „Euclid” sau „Smart”.

Măsura a fost luată după ce mai mulţi părinţi s-au plâns că sunt obligaţi să plătească diverse tarife pentru concursurile care nu erau avizate oficial de stat.

Controversa a luat şi mai multă amploare după ce preşedintele Fundaţiei Evaluare în Educaţie, Ionuţ Dumitru a fost arestat pentru că ar fi luat bani din fondurile adunate la competiţii.

Concursurile şcolare cu taxă au devenit subiect de scandal şi au fost apoi interzise după ce mai mulţi părinţi s-au plâns că elevii sunt obligaţi de dascăli să se înscrie la competiţii şi, mai mult, trebuie să plătească din propriul buzunar taxa de participare de 20 de lei. Concursuri precum „Cangurul”, „Euclid”, „Smart” sau „Lumina Math” se organizau în şcoli de câteva ori pe semestru. În urma plângerilor venite din partea părinţilor, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat interzicerea acestui tip de competiţii în şcoli.

Cîmpeanu a declarat recent că toate concursurile organizate de Minister în şcolile de stat sunt în prezent fără taxă, potrivit unui ordin din decembrie 2014. Acelaşi ordin prevede în schimb că părinţii îşi pot înscrie în continuare copiii la concursurile cu taxă, dar aceste competiţii nu pot fi organizate în şcolile de stat, ci doar în instituţii particulare, centre de evaluare sau universităţi.

Scandalul competiţiilor cu taxă a s-a amplificat însă în ultimele zile, odată cu percheziţiile făcute de poliţişti în Bucureşti, Ilfov şi Prahova, într-un dosar în care vizată a fost fundaţia care organizează concursul şcolar „Evaluare în educaţie”. Reprezentanţii acesteia au încheiat înţelegeri cu Ministerul Educaţiei în perioada 2008-2013, în baza cărora a organizat la nivel naţional concursuri în şcoli la mai multe discipline.

„Deşi se obliga să asigure fonduri pentru organizarea acestor concursuri, fundaţia a perceput o taxă de participare de 20 lei/copil pentru fiecare disciplină şi etapă a concursului şi a obţinut venituri în sumă totală de 26.397.446,88 lei, pentru care s-a sustras de la plata obligaţiilor fiscale”, se arată într-un comunicat al Direcţiei Antifraudă.

În acest dosar, preşedintele Fundaţiei Evaluare în Educaţie, Ionuţ Dumitru a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzat că şi-a însuşit milioane de lei din taxele elevilor care participau la concursurile şcolare. Decizia, luată de magistraţii Tribunalului Bucureşti este executorie însă poate fi contestată. Alături de Ionuţ Dumitru, în acelaşi dosar, directorul executiv al fundaţiei, Gabriela Epuraş, şi Cătălin Oprea, un cumnat al lui Dumitru, vor fi cercetaţi sub control judiciar.

Acuzaţiile la adresa preşedintelui Fundaţiei Evaluare în Educaţie sunt dure. Acesta şi-ar fi plătit soţia, fratele, nepoata, cumnaţii şi verii cu sute de milioane de lei proveniţi din taxele achitate de elevi pentru concursuri, în condiţiile în care unele dintre aceste rude nu aveau nici măcar liceul terminat.

„Profesorii cooptaţi pentru conceperea subiectelor de evaluare erau plătiţi cu sume modice de 2.000 lei, în timp ce rudele preşedintelui fundaţiei încasau sume de ordinul sutelor de mii de lei, în baza unor contracte fictive de cesiune de drepturi de autor. De exemplu: un absolvent de 11 clase, având calificare de ‘lăcătuş reparaţii locomotive’, a încasat suma netă de 107.000 lei pentru că ar fi elaborat subiectele pentru disciplina matematică, clasa a XII-a”, mai informează Direcţia Generală Antifraudă Fiscală.

Potrivit anchetatorilor, prejudiciul produs în acest caz prin delapidare şi evaziune depăşeşte 9 milioane de lei. Concursurile „Evaluare în educaţie” au fost scoase de pe lista avizată de Ministerul Educaţiei la începutul anului 2013.

Elevii au scăpat de concursurile şcolare cu bani

Urmăriți B1TV.ro și pe
`