Ministerul de Finanțe neagă creșterea taxelor pentru drepturile de autor și PFA

Publicat: 08 08. 2013, 23:11

Ministerul de Finanţe neagă în continuare creşterea fiscalităţii la drepturile de autor şi PFA. Într-un comunicat de presă se infirmă introducerea noilor taxe şi impozite şi în special creşterea contribuţiilor pentru asigurările de sănătate la persoanele care au în întreţinere membri ai familiei.

Pe de altă parte însă, ministerul se laudă că are în lucru toate măsurile dedicate creşterii economice pentru care a şi fost criticat de opoziţie până acum: cum ar fi prioritizarea investiţiilor publice sau privatizare a unor companii din domeniul energetic.

S„copul încheierii unui nou acord nu este legat de introducerea unor noi taxe şi impozite. (…) Suntem în măsură să infirmăm existenţa unor  măsuri concrete prin care ar creşte fiscalitatea pentru PFA-uri şi drepturi de autor sau creşterea contribuţiilor de asigurări de sănătate pentru persoanele cu venituri mari care au în întreţinere membri ai familiei care nu contribuie la sistemul de asigurări de sănătate, aşa cum s-a vehiculat recent în mass-media”, se arată în comunicatului ministerului.

Guvernul îşi propune în schimb identificarea unor soluţii în scopul reducerii poverii impozitării muncii. Astfel, ministerul de Finanţe anunţă că are în proiect exact măsurile pentru care a primit critici dure din partea opoziţiei, dar şi a preşedintelui Traian Băsescu.

„Obiectivul principal al noului program este asigurarea fundamentelor creşterii economice sănătoase prin:

-  prioritizarea investiţiilor publice prin stabilirea unor criterii clare şi a unei liste de investiţii prioritare până la mijlocul lunii septembrie

-  majorarea plafonului garanţiilor de stat de la o medie anuală de circa 2,5 miliarde de lei în ultimii 4 ani la 8 miliarde lei anual 

-  reforme structurale privind continuarea procesului de listare sau privatizare a unor companii din domeniul energetic: Nuclearelectrica, Complexul Energetic Oltenia, Hidroelectrica, Romgaz”, se mai arată în comunicat.