Ministerul Agriculturii a anunțat că prețurile alimentelor de bază au scăzut deja cu 50%, după ce retailerii au redus din adaosul comercial.
Alimentele la care a scăzut prețul, conform analizei prețurilor din supermarket-uri, sunt: pâinea, uleiul, cartofii, telemea, mălai, faină albă și zahăr, conform Adevărul.
Actul normativ prevede limitarea adaosului comercial timp de trei luni, pentru produsele de bază, pentru a crește puterea de cumpărare.
„Mă bucur să văd că măsurile luate prin acest act normativ au un impact pozitiv asupra economiei românești și că, împreună cu reprezentanții supermarket-urilor, producători și procesatori, am reușit să găsim o soluție viabilă care a dus la stoparea creșterii prețurilor la alimentele de bază și la creșterea puterii de cumpărare pentru românii cu venituri mici și medii. Le mulțumesc pe această cale tuturor celor implicați!
De asemenea, mulțumesc reprezentanților mass-media pentru modul în care au înțeles să sprijine această inițiativă”, a explicat Florin Barbu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Următoarele produse care vor urma să aibă adaosul comercial limitat sunt:
– pâine albă simplă (gramaj între 300 – 500 grame, fără specialități);
– lapte de vacă de consum (1 litru, grăsime 1,5%, cu excepția UHT);
– brânză telemea de vacă vrac;
– iaurt simplu din lapte de vacă (3,5% grăsime, gramaj maxim 200 grame);
– făină albă de grâu („000”, 1 kg);
– mălai (1 kg), ouă de găină (calibrul M, 10 bucăți);
– ulei de floarea-soarelui (1 litru);
– carne proaspătă de pui (pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os şi aripi de pui, varianta standard);
– carne proaspătă de porc (carne porc lucru, pulpă porc cu os şi fără os, spată de porc);
– legume proaspete vrac (roşii, ceapă, castraveţi, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca şi ardei capia);
– fructe proaspete vrac (mere roşii şi mere golden, prune, pepene roşu, struguri de masă);
– cartofi proaspeți albi vrac;
– zahăr alb tos (1 kg).