Nou start pentru liceele agricole? Ce spun specialiștii despre transferul acestora la Ministerul Agriculturii
Agricultura este domeniul care va aduce profit în acest an, după producțiile record din 2018, arată recent barometru al companiei de consultanță Frames. Totuși, persistă încă problemele cu care se confruntă acest domeniu: deficitul de forță de muncă, în special a celei calificate, constrângerile la nivel salarial și diverse aspecte de natură fiscală.
În aceste condiții, relansarea învățământului agricol, îndeosebi a celui preunivesitar, este un proces ce nu mai poate fi amânat, notează psnews.ro.
La începutul acestei luni, senatorii au votat un proiect de lege care prevede trecerea liceelor agricole sub tutela Ministerului Agriculturii, din punct de vedere organizatoric și al sprijinului financiar.
”După ce vor fi preluate de MADR, vor trebui făcute investiții în liceele agricole. Cred că trebuie să se implice mai multe insitutuții, MADR, Ministerul Economiei, Ministerul Educației plus mediul de afaceri”, a declaratDorin Cojocaru, președintele APRIL
”În primul rând, este necesară dotarea liceelor cu simulatoare, deci nu cu utilaje agricole, ci cu simulatoare pe care se învață operarea unui tractor sau a unei combine. Și, în al doilea rând, se impune încheierea unor contracte între licee și fermieri, prin care să se stabilească termenii în care elevii efectuează practică și li se garantează un loc de muncă după absolvirea liceului”, a declarat, la rândul său, Adrian Rădulescu, fermier și fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii.