Miliardarii lumii ar trebui să plătească impozit pe avere de minim 2%, spun miniștrii G20: „Au o ură față de impozite”

Publicat: 25 04. 2024, 13:37

Cei 3.000 de miliardari ai lumii ar trebui să plătească un impozit de minim 2% pe averea lor în creștere pentru a strânge sutele de miliarde de euro pe an pentru lupta globală împotriva sărăciei, inegalității și încălzirii globale, au sugerat miniștrii din patru economii importante.

O taxă de 2% pe averile superbogaților ar reduce inegalitatea

În semn de sprijin internațional în creștere pentru o taxă pentru cei superbogați, Brazilia, Germania, Africa de Sud și Spania spun că o taxă de 2% ar reduce inegalitatea și ar aduna fondurile publice atât de necesare după șocurile economice din cauza pandemiei, crizei climatice. și conflictelor militare din Europa și Orientul Mijlociu.

Ei solicită ca mai multe țări să se alăture campaniei lor, spunând că suma anuală strânsă ar fi suficientă pentru a acoperi costul estimat al pagubelor cauzate de toate evenimentele meteorologice extreme de anul trecut.

„Este timpul ca întreaga comunitate internațională să ia în serios abordarea inegalității și finanțarea bunurilor publice globale”, spun miniștrii, citați de Guardian.

„Unul dintre instrumentele cheie pe care le au guvernele pentru a promova mai multă egalitate este politica fiscală. Nu numai că are potențialul de a crește spațiul fiscal în care guvernele trebuie să investească în protecție socială, educație și protecția climei.

Proiectat într-un mod progresiv, acesta se va asigura, de asemenea, că toată lumea din societate contribuie la binele comun, în conformitate cu capacitatea fiecăruia de plată. O contribuție echitabilă sporește bunăstarea socială.”

SUA nu susține taxa pe avere

Economistul francez Daniel Zucman concretizează acum detaliile tehnice ale unui plan care va fi discutat din nou de G20 în iunie. Franța și-a exprimat sprijinul pentru o taxă pe avere, iar Brazilia a fost încurajată că SUA, deși nu susțin o taxă globală pe avere, nu s-a opus acesteia.

Zucman a spus: „Miliardarii au cea mai mică rată efectivă de impozitare din orice grup social. Să avem oameni cu cea mai mare capacitate de a plăti impozite care plătesc cel mai puțin – nu cred că cineva mai poate susține asta.”

O taxare a superbogaților este cel de-al treilea pilon necesar pentru a completa negocierile privind impozitarea economiei digitale și introducerea la începutul acestui an a unui impozit minim pe profit de 15% pentru multinaționale.

„Impozitul ar putea fi conceput ca o taxă minimă echivalentă cu 2% din averea celor superbogați. Nu s-ar aplica miliardarilor care contribuie deja cu o parte echitabilă la impozitele pe venit. Cei, însă, care reușesc să evite plata impozitului pe venit ar fi obligați să contribuie mai mult la binele comun”, spun miniștrii.

„Miliardarii mondiali plătesc doar echivalentul a până la 0,5% din averea lor în impozitul pe venitul personal. Este crucial să ne asigurăm că sistemele noastre fiscale oferă certitudine, venituri suficiente și îi tratăm pe toți cetățenii noștri în mod echitabil.”

Zucman spune că această propunere are un sprijin covârșitor din partea publicului, sondajele de opinie arătând că până la 80% dintre alegători sunt în favoarea acestei taxe. Chiar și așa, economistul a spus că este pregătit pentru o rezistență puternică.

„Nu vreau să fiu naiv. Știu că cei superbogați se vor lupta”, a spus el. „Au o ură față de impozitele pe avere. Vor face lobby la guverne. Vor folosi mass-media pe care le dețin.”