Aproximativ 18.000 de români care au ales să treacă de la indicele ROBOR la IRCC în speranța de a plăti rate mai mici au început să regrete această decizie. Indicele ROBOR la trei luni a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele șase luni, în timp ce indicatorul utilizat pentru creditele noi a crescut semnificativ în ianuarie, cu aproape două procente, ceea ce a dus la creșterea ratelor plătite de români cu sute de lei.
Clienții care au luat un credit cu dobândă variabilă după mai 2019 au observat cum indicele IRCC a crescut, ceea ce a dus la majorarea ratelor. Estimările pentru perioada următoare nu sunt bune, iar din aprilie, se preconizează că IRCC va urca aproape de nivelul de 6%.
Asta înseamnă că din trimestrul următor, ratele vor crește cu o diferență de 50 de lei față de ratele din perioada ianuarie-martie pentru același credit. Acest lucru se datorează faptului că IRCC este actualizat trimestrial în funcție de tranzacțiile dintre bănci din ultimele șase luni.
Mulți dintre cei care au ales să treacă de la ROBOR la IRCC în speranța că vor scăpa de ratele mari acum regretă această decizie. Practic, acestia vor suporta creșterea ratelor de două ori, mai ales că în ultimele luni, indicele ROBOR a scăzut considerabil.
Reprezentanții Băncii Centrale au declarat că se așteaptă o scădere semnificativă a indicatorului utilizat pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei luate înainte de mai 2019, la sfârșitul acestui an, în paralel cu o scădere a inflației. Totuși, este important de menționat că o persoană care a ales să treacă de la ROBOR la IRCC nu poate revoca această decizie.
„Ce vedem acum pe IRCC e ROBOR-ul de acum aproximativ 6 luni. În trimestrul doi al acestui an IRCC va crește din nou, va fi aproape 7% și probabil va rămâne la acest nivel tot anul.
Poate din 2024 să aibă o scădere mai puternică, dacă ROBOR va scădea mai mult Cine a trecut de la ROBOR la IRCC de fapt, a amânat cu șase luni creșterea ratei dobânzii”, a afirmat economistul Adrian Codârlașu pentru Digi24.