Premierul Mihai Tudose i-a avertizat pe români că nu ştie cât de siguri sunt banii depuşi în băncile cu pierderi. Cu toate acestea, potrivit declarației sale de avere, șeful Guvernului nu are deschis niciun cont bancar, informează Economica.net.
În declarația de avere a lui Tudose, publicată pe site-ul Guvernului, și completată pe 4 iulie, nu este menționat niciun cont bancar, nici măcar un cont curent în care să îşi încaseze salariul pe card. În documentul citat sunt menționate doar apartamentul din Brăila, două autoturisme Mercedes şi o colecţie de timbre evaluată la 30.000 de euro.
Mihai Tudose a vorbit duminică despre siguranța banilor depuși în bănci, în contextul în care Fiscul a început controale la bănci.
"Au început controale peste tot, şi vă dau un exemplu cu băncile. Avem 36 de bănci active, 18 sunt pe profit şi 18 nu. Eu cred că trebuie să le ajutăm (…) poate facem o fundaţie să le dăm nişte bani că, înţeleg că ei au venit aici să ne ajute, să, nu ştiu, sunt subsidiare ale Crucii Roşii sau, pur şi simplu, au venit aici crezând că toţi suntem cu tricouri cu: fraierii noştri ! ANAF-ul a început controlul la două dintre ele să vadă cum şi ce se întâmplă. Eu vă spun foarte sincer şi-mi asum, o să ajungem până a la ieşi public şi a spune: domne', băncile astea nu au profit, de un an, de doi, de trei, de patru, nu ştiu dacă este foarte 'safe' să vă ţineţi economiile acolo. (…) Iertaţi-mă, e o bancă, dacă ea nu are profit, e pe pierdere, păi nu riscă să intre în faliment ?", a declarat premierul.
În replică, Banca Naţională a României a emis un comunicat de presă pentru a-i liniștri pe români.
"Din datele prezentate rezultă că nu există niciun motiv de îngrijorare cu privire la siguranţa depozitelor populaţiei şi firmelor păstrate în băncile din România. Sectorul bancar din România este solid şi lichid. La data de 30 iunie a.c., rata medie de solvabilitate se situa la 19,8%, faţă de valoarea minimă reglementată, inclusiv pe plan european, de 8%, şi comparativ cu media europeană de 14%. Nicio bancă din România nu are solvabilitatea sub pragul minim reglementat. Indicatorul de lichiditate (reprezentând raportul dintre activele lichide şi pasivele pe termen scurt) este de 250,5%, peste nivelul minim reglementat de 100%", a transmis Banca Centrală.