Guvernul a adoptat vineri seara ordonanța de urgență prin care se introduc noi taxe și prin care se modifică, printre altele, prevederile referitoare la pensiile private.
Mihai Bobocea, purtătorul de cuvânt al Asociației administratorilor fondurilor de pensii, a declarat că Executivul PSD-ALDE a pus o bombă cu ceas în această ordonanță.
„Prin acest OUG, Guvernul a pus o bombă cu ceas pentru Pilonul II, iar ceasul arată maxim 6 luni. Cerințele absurde de majorari de capital de circa 800 milioane de euro, împreună cu opționalizarea sistemului și reducerea cu 67% a comisioanelor – mai jos decât oriunde în sisteme similare de pensii private din lume – fac practic imposibilă continuarea existenței Pilonului II dincolo de 30 iunie 2019”, a declarat Mihai Bobocea, pentru HotNews.
Miza pentru PSD e mutarea la sistemul public de pensii a miliarde de lei. Peste 6,04 milioane de români vor fi afectați de această măsură.
„Efectele distrugerii programate a Pilonului II de către Guvern vor fi devastatoare pentru veniturile viitoare ale românilor, pentru piața de capital, pentru sectorul financiar și pentru economia României.
Acționarii celor 7 administratori de fonduri de pensii de Pilon II sunt obligați de OUG să aducă majorări de capital de cca. 3,7 miliarde de EUR (800 de milioane de euro), adică de 10 ori mai mult decât capitalul social existent în industrie și care a asigurat funcționarea impecabilă a sistemului timp de 11 ani. Împreună cu celelalte măsuri prevăzute de OUG – reducerea comisioanelor și opționalizarea Pilonului II – această masură nu va putea fi susținută de sistem, e fizic, logic, economic imposibil.
Singurul mod în care Pilonul II ar mai putea exista în viitor ar fi abrogarea prevederilor acestei OUG și adoptarea unor măsuri realiste, rezonabile, proporționale și bazate pe logica economică pentru fondurile de pensii private”, a mai explicat Mihai Bobocea, pentru HotNews.
Ce a anunțat Darius Vâlcov vineri seară: ”În ceea ce privește Pilonul II pensii contrar unor opinii nu s-a redus contribuția. Ea a rămas la 3,75%. (…) Contribuția medie pe lună pe fiecare persoană a fost de 153 de lei pe 2017 și 159 de lei pe 2018. Nu s-au redus contribuțiile, dar s-au redus comisioanele. Comisionul de administrare de 2,5% a fost redus de la 2,5% la 1%, în condițiile în care și acest 1% se va împărți între administratorii de fonduri de pensii private – 0,5% și Casa Națională de Pensii – 0,5%. Celălalt comision de 0,05% pe lună a fost înlocuit cu un comision care variază de la 0,02% pe lună la 0,07% pe lună, în funcție de performanța acelui fond”.
”The Facebook Dilemma”, cea mai amplă investigație despre impactul rețelei de socializare asupra vieții private, difuzată ÎN EXCLUSIVITATE pe B1 TV, pe 1 ianuarie, de la ora 16.00