Cu PAŞI RAPIZI spre COLAPS! Deficitul bugetar s-a DUBLAT în primele 6 luni şi a ajuns la 1,61% din PIB

Cu PAŞI RAPIZI spre COLAPS! Deficitul bugetar s-a DUBLAT în primele 6 luni şi a ajuns la 1,61% din PIB

Guvernarea PSD-ALDE îşi arată „roadele”.
Execuția bugetului general consolidat pe primele șase luni ale acestui an s-a încheiat cu un deficit de 14,97 miliarde lei, respectiv 1,61% din Produsul Intern Brut (PIB), de peste două ori mai mare faţă de perioada similară din 2017, arată datele publicate joi seară de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

După primele cinci luni ale anului, soldul negativ era de 0,88% din PIB.

Pe de altă parte, după prima jumătate a anului trecut execuţia bugetului general consolidat se încheia cu un deficit de 6,3 miliarde lei, respectiv 0,77% din PIB.

„Conform datelor operative, execuţia bugetului general consolidat pe primele şase luni ale anului 2018 s-a încheiat cu un deficit de 14,97 miliarde lei, respectiv 1,61% din PIB, comparativ cu ţinta de deficit programată pentru această perioadă de 2,21% din PIB”, se arată într-un comunicat al MFP.

„1. Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 132,04 miliarde lei, reprezentând 14,2% din PIB, sunt cu 12,6% mai mari, în termeni nominali, față de aceeași perioadă a anului precedent.

Se înregistrează creșteri față de anul precedent în cazul încasărilor din contribuțiile de asigurări (+36,8%) și din veniturile nefiscale (+13,0%). Începând cu luna februarie încasările din contribuțiile sociale au fost influențate pozitiv de condițiile legislative noi privind transferul contribuțiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, reglementate prin OUG nr. 79/2017.

În luna iunie 2018 se constantă o îmbunătățire a colectării veniturilor din TVA, astfel acestea au crescut cu 15,6% față de luna iunie 2017, ajungând la o valoare de 26,77 miliarde lei pe primele șase luni ale anului, ceea ce reprezintă o creștere cu 5,9% față de perioada similară a anului precedent. Veniturile din accize au fost în sumă de 13,13 miliarde lei (1,4% din PIB) cu 9,9% mai mari comparativ cu perioada similară a anului precedent. De asemenea, încasările din impozite și taxe pe proprietate au crescut cu 5,9% față de aceeași perioadă a anului 2017.

S-au înregistrat scăderi ale încasărilor din impozitul pe salarii și venit cu 21,5% pe fondul reducerii, începând cu 1 ianuarie 2018, a cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%, măsură care s-a reflectat în încasări începând cu luna februarie 2018.

De asemenea, se înregistrează o diminuare cu 26,8% față de aceeași perioadă anului precedent la taxa pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizării bunurilor sau pe desfășurarea de activități ca urmare a aplicării OUG nr. 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule.

Sumele de la Uniunea Europeană în contul plăților efectuate sunt de 6,9 miliarde lei cu 22,8% mai mari decât cele încasate în anul 2017 în aceeași perioadă.

2. Cheltuielile bugetului general consolidat sunt în sumă de 147,01 miliarde lei, cu 19,0% mai mari față de aceeași perioadă din anul precedent.

Cheltuielile de personal sunt cu 24,4% mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent, creșterea fiind determinată de majorările salariale acordate în temeiul Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 9,9% față de aceeași perioadă a anului precedent. Creșteri semnificative se înregistrează atât la bugetele locale, cât și la bugetul fondului național unic de asigurări sociale de sănătate și la bugetele instituțiilor publice finanțate din venituri proprii și subvenții bugetare.

Subvențiile sunt mai mari cu 4,1% față de aceeași perioadă a anului precedent, menținându-se la același nivel ca procent din Produsul Intern Brut, respectiv 0,4%.

Dobânzile sunt cu 21,7% mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent, respectiv 0,8% din PIB, avându-se în vedere cumularea datelor de plată a dobânzilor aferente mai multor titluri de stat de tip benchmark.

Cheltuielile cu asistența socială au crescut față de anul precedent cu 13,9%, fiind influențate, în principal, de majorarea cu 9% a punctului de pensie de la 1 iulie 2017, ajungând la 1000 lei și de devansarea sumei (1,3 miliarde lei) pentru plata a 50% din cheltuielile cu pensiile pentru luna iulie care se distribuie prin C.N. Poșta Română S.A., precum și majorarea și modificarea modalității de stabilire a indemnizației lunare pentru creșterea copilului și stimulentul de inserție.

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 9,1 miliarde lei, de 1,5 ori mai mari față de aceeași perioadă a anului trecut”, precizează MFP.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
16:58 - Nicolae Ciucă a anunțat că demisionează de la conducerea PNL: „Partidele tradiționale, chiar și așa, cu multe erori de programare, sunt cele care trebuie să țină România unită” (VIDEO)
16:52 - Klaus Iohannis transmite că nu a primit informări privind suspiciuni legate de campania de pe TikTok a candidatului Călin Georgescu
16:50 - Gabriela Firea, înaintea ședinței PSD: Trebuie să nu pierdem timpul cu aceste analize, ci să ne recuperăm electoratul. Orice cuvânt de-al meu negativ la adresa lui Marcel Ciolacu s-ar întoarce împotriva formațiunii (VIDEO)
16:40 - Avertisment dur transmis de Vasile Bănescu: „Drumul spre sinucidere națională e nebănuit de scurt și aparține populismului”
16:39 - S-a încheiat, oficial, numărătoarea tuturor buletinelor de vot. Călin Georgescu și Elena Lasconi se vor confrunta în turul 2. Ce diferență de voturi există între Ciolacu și Lasconi
16:29 - Alexandru Dimitriu (USR): „Este foarte important ca toate partidele care sunt pro-europene și pro-NATO să ne susțină, pentru că e în joc soarta României. Avem două variante” (VIDEO)
16:25 - Călin Georgescu declară război hipermarketelor, micromarketelor, mâncării fast-food şi apei îndulcite de tip Coca-Cola
16:24 - Octavian Oprea: Reforma PNL va veni prin liderii care au obținut voturi de la români pe persoană fizică. Românii au dat un vot împotriva actualei clase politice, iar PNL a înțeles lucrul acesta (VIDEO)
16:19 - Gheorghe Ialomițianu: „Ludovic Orban și-a declarat susținerea pentru Lasconi pentru că a considerat că este cea mai bună candidată pentru a duce țara spre drumul european” (VIDEO)
16:09 - Elena Calistru: Există o rețea capabilă să transfere, în turul 2, unele dintre voturi dintr-o parte în cealaltă / Despre succesul lui Georgescu, un candidat cu discurs legionar: Trebuie să investim în educație, tinerii să cunoască istoria României (VIDEO)