Meșterul Manole vs. Dorel: MuresRing, circuitul auto pentru care s-au pierdut 3 milioane de euro din fonduri europene (VIDEO)

Meșterul Manole vs. Dorel: MuresRing, circuitul auto pentru care s-au pierdut 3 milioane de euro din fonduri europene (VIDEO)
foto: cetateanul.net

După terenurile de fotbal în pantă și piscinele fără apă, am putea avea și un circuit moto cu alunecări de teren. Este vorba despre MureșRing, amplasat pe o zonă cu risc major de prăbușire. Lucrarea, care trebuia să fie gata acum doi ani, s-a dovedit a fi și o gaură neagră pentru autorități, de vreme ce finanțarea europeană de 3 milioane de euro a fost deja pierdută. Consiliul Județean Mureș a obținut banii europeni acum 6 ani pentru primul circuit de viteză din România atestat internațional, potrivit jurnalistilor de la cetateanul.net, arată B1 TV.

Acesta ar fi trebuit să fie mândria Mureșului și să atragă foarte mulți împătimiți ai motoarelor. Numai că în august 2016, circuitul este tot un șantier, finanțare europeană de 3 milioane de euro s-a evaporat, constructorul inițial a fost înlocuit, proiectul refăcut, iar traseul riscă să nu fie omologat de forurile internaționale, asta în cazul în care ar fi terminat.

În pur stil românesc, constructorul da vina pe autorități și invers, timp în care lucrările sunt blocate și banii pierduți. O altă problemă ar fi că spun jurnaliștii, proiect ar fi realizat de o firmă de apartament și asumat de o persoană fără studii superioare.

Meșterul Manole vs. Dorel: MuresRing, circuitul auto pentru care s-au pierdut 3 milioane de euro din fonduri europene

#DIRECT_ONE_x6qcu3#

Mai mult, reprezentanții CEA susțin că Ungvari a semnat ca proiectant deși nu are studii superioare de specialitate. În acest sens ne-au pus la dispoziții și un document cu specialiștii care și-au asumat proiectul pe care aparține semnătura lui Ungvari.

De partea cealaltă, Andras Ungvari, acționarul Ungpro, ne-a precizat calm că proiectul a fost atestat de Federația Internatională de Automobilism și că nu trebuia să aibă studii superioare. Punctul său de vedere este asumat și de CJ Mureș, instituția care a încredințat contractul către firmă Ungpro, care ne-a transmis că Andras Ungvari nu a semnat în calitate de proiectant, fapt contrazis chiar de către documentul alăturat, unde Ungvari figurează că șef de proiect.

"Nici proiectantul de la Hungaroring, nu are studii superioare în domeniu și proiectează circuite de peste 25 de ani. Este o găselniță", spune Ungvari.

Așa-zisă "găselniță" este contrazisă de către legislația romanească care prevede că este infracțiune asumarea și semnarea de proiecte tehnice de către persoane fără studii superioare.

"Documentațiile tehnice-D.T. și proiectele tehnice se elaborează de colective tehnice de specialitate, se însușesc și se semnează de cadre tehnice cu pregătire superioară numai din domeniul arhitecturii, urbanismului, construcțiilor" și "Constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă următoarele fapte:

Întocmirea ori semnarea documentațiilor tehnice-D.T. necesare pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții, precum și a proiectelor tehnice și a documentațiilor de execuție, pentru alte specialităti decât cele certificate prin diplomă universitară, în condițiile prevăzute la art. 9."

Oficial, CJ Mureș susține că a reziliat contractul pentru că unul dintre parteneri a intrat în insolvență, iar CJ Mureș a cerut rezilierea din cauza ritmului lent și a faptului că nu se asigură numărul necesar de muncitori. Finanțarea europeană a fost insă pierdută la sfârșitul anului, când cele două părti se luptau în instantă: italienii doreau să continuie lucrările finalizate în procent de 65%, CJ-ul-nu. Acum lucrările sunt continuate de Contrascom Construcții Benta, companie detinută de omul de afaceri din Mureș, Remus Benta, după ce C.J. Mureș a scos la licitație inclusiv proiectarea circuitului, deși a susținut tot timpul că această era corectă.

Costurile de pană acum a proiectului MuresRing cuprind o sumă de 22 de milioane lei plătită către asocierea de firme condusă de italienii de la CEA-cea care a realizat 65% dintre lucrări fără să le poată termină la timp-și alte 35 de milioane de lei care vor fi plătite noului antreprenor care va finaliza circuitul. Aici se mai adaugă și 1,4 milioane de lei achitați companiei de proiectare Ungpro Mureș.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:06 - Cât costă un parfum de la noul brand al Ilincăi Vandici. „Femeile sunt cu de toate, iar parfumul este esențial”
23:53 - Ciolacu reafirmă că-l va desemna premier pe Bolojan dacă va câștiga prezidențialele. Liderul PSD vrea continuarea coaliției cu PNL: „De ce să stricăm ceva ce funcționează?”
23:18 - Geoană: Rugămintea mea din inimă – veniți la vot! Votați cu cine doriți, eu sper că veți vota cu mine / La momentul complicat pe care-l traversăm, eu nu mi-aș da țara pe mâna unor nepricepuți (VIDEO)
23:16 - Șofer mort, după ce mașina pe care o conducea a fost lovită de tren, în Lugoj. Mecanicul de locomotivă a suferit un atac de panică
22:55 - Cetățenii români vor putea călători fără viza în China. De când intră în vigoare noua hotărâre și până când e valabilă
22:33 - Două femei din Capitală, reținute după ce ar fi încercat să „cumpere” o mașină de lux, fără să plătească la schimb
22:29 - Ciolacu anunță că a vorbit din nou cu Trump și că de la anul vor fi eliminate vizele românilor pentru SUA. La discuție a participat și Viktor Orban
22:10 - Geoană, întrebat dacă au existat negocieri pentru a se retrage din cursă: “Eu sunt singurul care nu aveam motive să renunț, pentru că n-am ce negocia. Nu-mi doresc decât să slujesc țara asta. Este o perioadă mai grea decât ‘89″ (VIDEO)
21:59 - Vântul și ninsorile au pus stăpânire pe vestul și centrul țării. Se văd deja primele pagube produse de vremea rea
21:59 - Rareș Bogdan, după ce a votat în Paris: Mă aştept la o prezenţă undeva la 8 – 9 milioane duminică şi din diaspora să sărim de 500.000 (VIDEO)