Mediul privat, despre intenția Guvernului privind supraimpozitarea: Ideea pare scoasă la o bere. ANAF nu poate să colecteze nici TVA-ul, cum ar putea să administreze un sistem așa de complex?

Mediul privat, despre intenția Guvernului privind supraimpozitarea: Ideea pare scoasă la o bere. ANAF nu poate să colecteze nici TVA-ul, cum ar putea să administreze un sistem așa de complex?
Radu Burnete, directorul executiv al Confederației Patronale Concordia.

Radu Burnete, directorul executiv al Confederației Patronale Concordia, și-a manifestat speranța că mediul privat „nu se va trezi” cu supraimpozitarea luată în calcul de Guvern pentru bugetari. O astfel de măsură „pare scoasă la o bere”, „e absolut stupidă” și „nu are noimă” în privat, unde salariile se stabilesc în funcție de productivitate, a explicat Burnete.

Acesta a mai susținut că, în loc să impună impozitarea progresivă, politicienii mai bine s-ar preocupa de modernizarea ANAF, căci Agenția nu e în stare nici măcar să colecteze TVA-ul, o taxă simplă. Radu Burnete a insistat că ordinea logică aceasta este: întâi modernizezi ANAF ca să poată colecta și abia apoi, eventual, te gândești la majorări de taxe dacă tot veniturile la stat nu sunt suficiente, nu invers. În acest moment, și dacă s-ar aplica impozitarea progresivă, ANAF-ul pur și simplu n-ar putea colecta.

Burnete a mai afirmat că problemele la bugetul statului nu sunt din cauza marilor contribuabili care nu și-ar fi plătit dările la stat, așa cum a acuzat chiar premierul Nicolae Ciucă (PNL), ci din cauza celor care au făcut bugetul pe acest an și care au supraestimat încasările și au subestimat cheltuielile statului.

Radu Burnete, despre impozitarea progresivă

„Cum am ajuns atât de repede de la cumulul pensiei cu salariul să discutăm noi, mediul privat, că urmează impozitarea progresivă? E oarecum ilogic acest pas atât de mare. Este această problemă a cumulului pensiei cu salariul, care este veche, o știm și o tot dezbatem și ne tot chinuim să o rezolvăm. Pare că ne scărpinăm invers. Guvernul ar trebui să aibă instrumentele pentru a reduce pensiile și salariile din domeniul public, dacă vrea să o facă. Eu știu că CCR a făcut garduri în jurul specialilor, sunt conștient de asta. Dar să vrei să reduci pensiile din domeniul public impozitând suplimentar… nu înțeleg”, a declarat directorul executiv al Confederației Patronale Concordia, pentru Digi24.

Radu Burnete: ANAF trebuie reformat

Acesta a explicat și de ce, în ce privește impozitarea, nu ar trebui să ne comparăm cu statele din Vest: „România este într-o altă etapă a dezvoltării decât Germania sau Franța. Noi avem nevoie să acumulăm capital pe care să-l investim mai departe. Dacă începem acum să impozităm masiv acest capital când, în sfârșit, economia asta începe să-și dea drumul, efectiv punem frână pe dezvoltarea economică”.

Burnete a insistat apoi că, în loc de creșterea taxelor, guvernanți mai bine s-ar ocupa de reformarea ANAF, ca aceasta să poată colecta taxele așa cum sunt ele acum.

„Noi începem cu pe cine impozităm în plus, ANAF-ul e tot nereformat, și ajungem ca tot acei contribuabili care au un comportament onest să plătească impozite. Cine le șmecherește acum, rămâne să le șmecherească.

Sistemele vestice de impozitare progresivă sunt sisteme foarte complexe. ANAF-ul nostru nu poate să colecteze nici TVA-ul, care este o taxă simplă. Avem miliarde de euro care lipsesc anual, din necolectarea sumelor TVA. Cum ar putea acest ANAF să administreze un sistem așa de complex? Mi se pare o nebunie. Nu e aplicabilă și cred că mulți dintre politicienii care propun această cotă progresivă știu că nu este aplicabilă”, a mai declarat Radu Burnete, pentru Digi24.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`