Maxim istoric pentru Francul elvețian. Isărescu: Două – trei bănci sunt în pericol

Maxim istoric pentru Francul elvețian. Isărescu: Două - trei bănci sunt în pericol
Foto: desteptati-va.ro

Francul elvețian a înregistrat în ultimele săptămâni o creștere accentuată în raport cu euro și leul, atingând luni un maxim istoric de 3,9173 lei/franc foarte aproape de cursul leu/euro, stabilit de BNR la 4,2442 lei/euro.

În acest context guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, a declarat, luni, că doar două sau trei bănci din românia sunt expuse unor riscuri mari din cauza creditelor acordate în franci elvețieni, potrivit money.ro.

“Creditele în franci reprezintă risc şi pentru bănci şi pentru pieţe. Dar, în cazul nostru, comparativ cu cazul Ungariei, riscurile sunt relativ rezonabile. Oricum, nu sunt răspândite la nivelul tuturor băncilor. Avem numai două sau trei bănci unde aceste riscuri sunt relativ mai mari şi le-am adresat sugestia puternică să provizioneze aceste riscuri. Şi dânşii au făcut-o. Sunt ascultători”, a precizatIsărescu.

Isărescu a făcut referire și la riscul social, făcând trimitere la efectele pe care le poate avea acest tip de credite asupra cetățeanului și explicând metodele care pot oferi o ușurare temporară pentru cei care au accesat credite în franci elvețieni.

“Acolo nu s-a produs decât o uşurare temporară, adică s-a făcut o reeşalonare. S-a stabilit un curs limită şi plusul de plată se adună într-un cont separat la bancă şi, de la caz la caz, se va plăti peste 2 ani, peste 3 ani. Şi, dacă avem în vedere acest lucru, cred personal că abordarea ar trebui să fie individuală pentru că poate nu îi convine ca, într-adevăr, acuma fiind sugrumat de povara plăţilor să continue un serviciu al datoriei cuiva, persoanei fizice, suportabil, cu gândul că în viitor va avea câştiguri mai mari şi va veni o minune. Altor persone e posibil să nu le surâdă o asemenea variantă.

Mai ales pe un viitor care oricum ar fi nu poate să fie cert, că de-aia e viitor. Din cunoştinţele noastre, abordările individuale deja există. Dar repetarea ideii în sensul în care acolo s-au luat măsuri, s-a uşurat cineva de plata datoriei, nu se ştie cine, statul, băncile sau Dumnezeu din ceruri a uşurat povara datoriei, să ştiti că este falsă”, a explicat Isărescu.

În condițiile în care creditele neperformante în franci elvețieni generează restanțe care cresc cu 10 milioane de euro pe lună, piața bancară din România a înregistrat întârzieri de 250 milioane de euro la sfărșitul lunii mai, depășind cu 150 de milioane euro restanțele înregistrate în perioada similară a anului trecut.

Potrivit estimărilor lunar intră în incapacitate de plată circa 200 oameni, care au jucat anii trecuți cartea dobânzilor de 3-4% la francul elvețian, faţă de 8-9% la euro sau 16-18% la lei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`