Marius Pașcan, prim-vicepreședinte PMP despre închiderea minelor din 2023: Este un act concret de subminare a economiei (VIDEO)

Marius Pașcan, prim-vicepreședinte PMP despre închiderea minelor din 2023: Este un act concret de subminare a economiei (VIDEO)
Foto: Marius Pașcan / Facebook

Camera Deputaţilor a votat proiectul privind decarbonizarea sectorului energetic, care reglementează închiderea şi conservarea grupurilor energetice pe bază de lignit şi huilă.

România este obligată să importe surse energetice deși ar putea să fie aproape autonomă

Marius Pașcan, prim-vicepreședinte PMP a vorbit la emisiunea Politica Zilei de la B1 despre paradoxul cu care se confruntă România, în plină criză a energiei, având resurse pe care nu le exploatează: „Nu mă sfiesc să o spun cu toată responsabilitatea că ceea ce s-a întâmplat astăzi în Camera Deputaților este un act concret de subminare a economiei țării.

Este un act de trădare a economiei naționale de către această coaliție care a devenit tot mai toxică în fruntea României și care evident este condusă de interesele acestor societăți care speculează vânzarea/producerea energiei.

În primele opt luni din acest an, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, a scăzut aproape inexplicabil producția de energie în domeniul nuclear cu 2,3%.

De asemenea, a scăzut ce înseamnă producția de termocentrale clasice cu 1,3%, e o scădere cu 6,4% a producției de țiței, e vorba de tot ceea ce înseamnă producție în România, scăderea producției cu 5,6% de gaze naturale și de asemenea și de cărbune, în condițiile în care pentru toate aceste surse energetice au sporit importurile.

Deci România este obligată să cumpere de pe piața liberă, să cumpere din UE sau din altă parte, din SUA gaze lichefiate sau din Azerbaidjan în condițiile în care noi suntem blocați în producție. Nu e acesta un act de subminare a economiei naționale?”

Ce a votat Parlamentul în legătură cu închiderea minelor?

Prin proiectul adoptat de Camera Deputaţilor, se instituie măsuri pentru atenuarea consecinţelor sociale ale închiderii şi conservării capacităţilor de producere a energiei electrice pe bază de lignit şi huilă şi a carierelor şi minelor aferente, stabilirea surselor de finanţare a măsurilor de ajutor de stat, precum şi a 3 măsurilor pentru coordonarea şi implementarea procesului de decarbonizare.

Liderul deputaților social-democrați, Alfred Simonis, a precizat că este importantă atragere a banilor din PNRR, dar și asigurarea prelungirii închiderii minelor și înlocuirea lor cu energie verde:

Toate aceste mine nu se mai închid în 2023-2024 se închid în 2026, 2030, chiar 2032 unele dintre ele. Deci, noi practic, astăzi îmbunătățim ceea ce dumneavoastră ați făcut în PNRR. Fără această îmbunătățire pierdem 2,8 miliarde de euro.

Decarbonizarea sectorului energetic este un jalon prevăzut în planul național de redresare și reziliență și își propune să elimine etapizat cărbunele din mixul energetic până în anul 2032.

Senatorul PSD, Daniel Zamfir, spunea că Virgil Popescu a negociat ca încă două grupuri energetice să se închidă în 2022 și că asta e o crimă

Poziția PSD este cu atât mai ciudată când vine vorba de votul de azi, după ce în urmă cu doar câteva zile, chiar senatorul PSD, Daniel Zamfir, a vorbit într-o conferință de presă, despre raportul rezultat în urma deplasării la termocentralele Paroșeni și Rovinari din județul Gorj și spunea că România a ajuns să importe circa 10% din necesarul de energie electrică și importul de cărbune a crescut cu 13,5%.

Asta deși putem scoate cărbune de aici de la noi, putem produce energie aici la noi dar n-o facem.
Zamfir spunea cu acea ocazie că Ministrul Energiei, Virgil Popescu a negociat ca încă două grupuri energetice să se închidă în 2022.

„Asta este o crimă. Gândiți-vă că scoatem din sistemul energetic național 660 de MegaWați fără să punem nimic în loc ori lucrul acesta este inacceptabil.

De ce a negociat așa, cine a gândit acest plan de restructurare, a făcut o mare eroare. Eu cred că primul ministru are obligaia să renegocieze acest plan. România este în situația în care poate să-și producă singură energie electrică.” a declarat senatorul PSD Daniel Zamfir.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)
21:43 - Nicușor Dan îi îndeamnă pe bucureșteni să voteze și la referendum: “De trei ori DA!”/ „Ca primar, o să insist să avem niște standarde de cost, astfel încât lucrurile să fie cât mai echilibrate între sectoare” (VIDEO)
21:33 - Drama românilor din Valencia, la o lună după ce furtuna a distrus tot. „Nu mă gândeam că în Spania nu primeşti ajutor imediat”
21:09 - Drulă: Noi am vrea o alianță de dreapta dacă Bolojan preia PNL, cum spune toată lumea pe la colțuri / Programul PNL nu are nimic liberal, numai din astea ca la Ceaușescu / Nu cred ce spune Ciolacu, cred că el vrea toată puterea (VIDEO)