Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor susţine orice proiect legislativ care să vină în sprijinul consumatorilor direct afectaţi de impactul negativ al cursului de schimb al francului elveţian, a declarat preşedintele ANPC, Marius Dunca.
„Vreau să le amintesc operatorilor financiar-bancari că în perioada 2006-2008 creditele în franci elveţieni erau într-adevăr mai ieftine, mai stabile, consumatorii au fost îndrumaţi atunci spre a lua credite în franci elveţieni şi, pentru a da un sentiment de siguranţă consumatorului, s-a prevăzut în contractele de creditare ale băncilor care au avut în ofertă aceste credite posibilitatea conversiei dacă, pe perioada contractului, moneda respectivă creştea cu 10%. Numai că operatorii financiar-bancari încearcă să se exonereze de această clauză prevăzută în condiţiile generale de creditare. Aşa că, scuzaţi-mă, n-o să plâng eu operatorii financiar-bancari! Eu ţin cu consumatorii şi încercăm să-i sprijinim”, a afirmat Dunca la dezbaterea din cadrul Comisiei Buget-Finanţe a Camerei Deputaţilor pe tema împrumuturilor în franci elveţieni.
Dunca a mai spus că ANPC susține orice proiect de act normativ care sprijină consumatorii cu credite în franci elvețieni, precizând că în ultimele zile instituția a primit circa 40 de reclamații pe acest subiect.
„Competenţa ANPC este destul de limitată şi încercăm să analizăm fiecare contract în parte şi prevederile contractuale”, spune Dunca, citat de Mediafax.