Mărirea salariilor și DECĂDEREA primăriilor: Colaps financiar și în Alba, unde impozitul se strânge prin sat, ca BIRUL de pe vremuri!
Mai multe comune din Alba au mari probleme în ceea ce priveşte asigurarea resurselor financiare pentru plata salariilor mărite la funcţionari şi la persoanele din conducere. În unele cazuri situaţia este atât de gravă încât funcţionari ai primăriilor au fost trimişi prin sate ca să le ceară oamenilor să plătească impozitele datorate la bugetul local, scrie Adevărul.
La Ceru Băcăinţi, o comună cu mai puţin de 300 de locuitori, cea mai săracă din județil Alba, administraţia a locală a găsit cu mare greutate bani ca să plătească salariile pentru luna august. Mai departe nu vor mai avea bani decât dacă se va face rectificare bugetară.
” Nu avem bani pentru salarii, pentru facturi, pentru nimic. Suntem, practic, în incapacitate de plată. Dacă nu ne vin bani la rectificare, singura soluţie este un împrumut”, spune primarul Ioan Trif.
Primăria care are cinci angajaţi fără primar şi viceprimar. Sunt patru referenţi şi un consilier superior, care se ocupă de registrul agricol, casierie, asistenţa socială, starea civilă şi arhivă. Trei dintre ei au avut salariul 1.250 de lei, iar la doi a crescut la 1.700 de lei, respectiv 2.000 de lei. De asemenea, la ceilalţi doi angajaţi, salariile au crescut de la 1.750 de lei, la 2.000 de lei.
Primarul câştigă ceva mai mult de 4.000 de lei, iar viceprimarul cu circa 1.000 de lei mai puţin. Potrivit noii legi a salarizării, Consiliul local avea posibilitatea să stabilească salariile angajaţilor primăriei între limita de 1.450 lei şi un maxim reprezentând salariul viceprimarului. Primarul Ioan Trif afirmă că el s-ar fi mulţumit şi cu un salariu mai mic, dar nu a avut ce face, a trebuit să aplice legea care prevede că un primar de comună trebuie să primească de patru ori salariul minim.
Primăria nu a fost capabilă nici să plătească indemnizaţiile cuvenite consilierilor locali. Pentru a mai avea o speranţă că poate plăti ceva facturi, primarul a decis să trimită angajaţii prin sate pentru a le cere oamenilor să plătească impozitul.
În acceaşi situaţie critică se află alte câteva administraţii locale din județ. Primăriile din Întregalde, Rîmeţ, Ponor, Poiana Vadului, Poşaga sunt la limita incapacităţii de plată.
” Dacă ne-au obligat să mărim salariile, ar trebui să ne dea şi banii cu care să le plătim.”, afirmă Vasile Raica, primarul din Rîmeţ, comună cu 13 sate şi cătune răsfirate prin Munţii Trascău.