Violeta Alexandru: Guvernul susține necesitatea creșterii pensiilor (VIDEO)

Publicat: 06 05. 2020, 21:12
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Minstrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat, într-o intervenție telefonică în cadrul Știrilor B1 TV, că Guvernul PNL susține necesitatea creșterii pensiilor, iar premierul Ludovic Orban este direct interesat de acest subiect.

”Rămâne ca ministrul Finanțelor, așa cum s-a angajat, să prezinte situația încasărilor la buget, respectiv a situației pe care o avem la finalul acestei pandemii, și dacă se impune o comunicare pubică în noile repere, bineînțeles că Guvernul o va face”, a spus ministrul.

Oficialul a afirmat că nu dorește să alimenteze ”o stare de tensiune asupra populației aruncând opinii, păreri gânduri despre cum ar trebui să fie”.

Cu toate acestea, ministrul Muncii recunoaște că este îngrijorată de evoluția lucrurilor în economie și spune că pune umărul prin măsuri luate la Ministerul Muncii pentru a sprjini revenirea în activitate agenților economici, a celor care muncesc în România și care generează venituri la bugetul de stat.

Violeta Alexandru: ”Pensiile trebuie acordate pe criteriul contributivității”

Minstrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat, miercuri, în contextul deciziei luate de Curtea Constituțională, conform căreia nu se pot tăia pensiile speciale, că Guvernul urmează să aibă o evaluare pe motivarea CCR și să discute pe acest subiect.

Aceasta a menționat că PNL a apreciat că pensiile trebuie acordate pe criteriul contributivității.

”În Parlament au fost acordate o serie de pensii speciale care au creat condiții aparte față de regula de bază care este aceasta și care trebuie să rămână regulă de bază și în continuare acordării pensiilor pe criterii de contributivitate”, a declarat ministrul.

Oficialul a adăugat că în Parlament au fost adoptate o serie de legi speciale care au dus la diferențe mari între pensia medie și pensiile acestor categorii speciale.

Violeta Alexandru a mai precizat că intenția Guvernului este să găsească toate soluțiile prin care să se revină într-un parametru de normalitatea în ceea ce privește cuantumul pensiilor și criteriile pe baza cărora ele trebuie stabilite.

”Eu cred că într-o lume normală pensiile trebuie să fie acordate pe criteriul contibutivității, atât cât ai muncit, atât cât ai reușit să muncești și să duci contribuții pentru pensia ta de-a lungul active, trebuie să se regăsească într-o pensie decentă”, a spus ministrul Muncii.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

CCR: Abrogarea pensiilor speciale ale magistraților, neconstituțională

Reamintim că, miercuri, Curtea Constituțională a României a decis că abrogarea pensiilor speciale este neconstituțională.

Mai precis, CCR a admis sesizările formulate de Avocatul Poporului și reprezentanții Înaltei Curți de Casație și Jutiție cu privire la legea prin care au fost abrogate pensiile speciale și pensiile de serviciu ale magistraților, excepție făcând pensiile celor care au lucrat în Armată și Ministerul Afacerilor Interne.

Asta după ce, la finalul lunii ianuarie, Camera Deputaților a adoptat, în sesiune extraordinară și în calitate de for decizional, proiectul de lege referitor la abrogarea pensiilor speciale, cu 247 de voturi „pentru” și 21 de abțineri.

Ulterior, Avocatul Poporului și ÎCCJ au sesizat Curtea Constituțională a României cu privire la acest act normativ.

Renate Weber, Avocatul Poporului, menționa că în acest caz nu sunt respectate prevederile Constituției și legislația în vigoare în ceea ce privește respectarea parcursului legislativ.