Marea Britanie s-ar putea confrunta cu cea mai severă criză economică din ultimele secole, din cauza pandemiei de coronavirus

Publicat: 14 04. 2020, 23:41

Economia Marii Britanii ar putea suferii o scădere de până la 13%, în acest an, din cauza măsurilor de izolare impuse de guvern, ceea ce ar însemna cea mai gravă recesiune din ultimii 300 de ani.

Numai în perioada aprilie-iunie, producțiaar putea să se scadă cu pănă la 35%, rata șomajului ajungând la peste 10%.

O revenire la normal ar putea fi posibilă la sfârșitul anului, dacă rata îmbolnăvirilor va scădea, iar restricțiile vor fi ridicate.

Ministrul finanțelor, Rishi Sunak, a declarat că este „profund tulburat” de faptul că două milioane de persoane sunt în pericol să își piardă locurile de muncă din cauza impactului virusului.

“O să fie o lovitură grea pentru economia noastră”, a declarat el la o conferință de presă zilnică a guvernului.

Pe de altă parte ,Fondul Monetar Internațional a declarat că se așteaptă ca economia Marii Britanii să scadă cu 6.5% în 2020, la fel ca alte economii, înainte de a crește cu 4.0% în 2021, însă perspectiva rămânesumbră, scrie reuters.com.

Lovitura dată încasărilor din taxe și impozite combinată cu planul de cheltuieli uriașe asumat de către guvern ar putea duce deficitul bugetar la 273 miliarde de lire sterline în anul fiscal 2020/2021, de cinci ori mai mult decât estimările anterioare.

Cifra ar fi echivalentul a 14% din Produsul Intern Brut și ar fi mai mare decât cifra de 10% înregistrată ca urmare a crizei economice globale care a început în 2007.

Restricțiile, prelungite până pe 7 mai

Restricțiile vor fi prelungite în Marea Britanie pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus, au anunțat marți autoritățile de la Londra. Astfel, noua dată invocată pentru o posibilă ridicare a carantinei și a restricțiilor privind călătoriile este 7 mai.

Marea Britanie va rămâne închisă pentru încă trei săptămâni, chiar dacă se așteaptî ca Guvernul de la Londra să permită întoarcerea la muncă anumitor categorii profesionale, scrie The Times.

În acest sens Dominic Raab, adjunctul premierului Boris Johnson, va anunța joi că restricțiile rămân în vigoare cel puțin până în data de 7 Mai.

El ar urma să se consulte cu Nicola Sturgeon, premierul Scoției, și cu alți ideri pentru a se asigura că Marea Britanie va respecta acest termen pe tot cuprinsul Regatului Unit, cele trei săptămâni fiind maximul permis în situația de urgența, cu posibilitatea de prelungire.

Marea Britanie este una dintre cele mai afectate țări din Europa

a778 de decese cauzate de pandemia de coronavirus au fost raportatate marți, dintre care5.252 de noi persoane diagnosticate cu Covid-19.

Astfel, bilanțul total a ajuns la 93.873 de oameni testați pozitiv, dintre care 12.107 s-au stins din viață, iar alți 1.559 sunt în stare critică.

Numărul persoanelor infectate se apropie de 2 milioanela nivel global

Numărul persoanelor diagnosticate cu noul coronavirus, care a izbucnit în China, la sfârșitul anului 2019, se apropie, la nivel global,de 2 milioanede cazuri.

Mai precis, peste 1.900.000 de persoane au fost testate pozitiv.

Numărul celor care s-au stins din viață a ajuns la peste 121.700 , iar peste 460.000s-au recuperat.