Guvernul are venituri nerealizate de 21 de miliarde de euro, a declarat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, vineri, după ședința în care a fost adoptată ordonanța de reducere a cheltuielilor bugetare.
Răspunzând la întrebările reporterilor prezenți vineri la Palatul Victoria, ministrul Finanțelor a spus: „Cu privire la planificarea veniturilor bugetare, trebuie să ținem cont că ipoteze care s-au luat în calcul la bugetul pe anul 2023 nu au fost cele care s-au și validat pe parcursul anului 2023. Dacă luăm numai în calcul rata inflației și modul în care s-a luat în calcul ca ipoteză evoluția acesteia, dintr-un trend crescător, am ajuns, spre fericirea noastră, într-un trend descrescător”.
„Sigur, aici veniturile le-ați menționat foarte bine, acelea care le avem nerealizate, de 21 de miliarde de lei, care creează o greutate pentru bugetul de stat și pentru celelalte bugete, pentru că mai avem bugetul asigurărilor sociale, al asigurărilor sociale de sănătate, al fondului unic de șomaj, și, după cum bine cunoașteți, execuția bugetară arată cu certitudine acest lucru”, a continuat Marcel Boloș.
„Celelalte chestiuni care apar privitor la de ce suntem la a treia rundă de măsuri pentru reducerea de cheltuială publică, eu cred că nu există o rețetă-minune care din prima să o pui în aplicare și să obții o reducere substanțială de cheltuială publică. Aici mecanismele, așa după cum le știu după 25 de ani de studiu științific al acestora, aici mecanismele spun așa, iei măsura, vezi care este impactul și, dacă este cazul, o ajustezi”, a adăugat el.
„Toată literatura de specialitate converge spre acest lucru al acestor mecanisme interactive în care vezi ce se întâmplă cu impactul unei măsuri bugetare și, dacă este cazul, o ajustezi. Nu cred că se aștepta nimeni să avem o rețetă-minune și, dintr-o dată, cheltuielile bugetare să fie într-un proces de descreștere. Acest lucru, pe execuția bugetară, nu se validează”, a mai spus ministrul.