Mălin Bot: De ce ANAF-ul nu îi călărește pe analfabeții care se expun cu mașini de lux inexplicabil? De ce îi verifică tot pe cei care respectă legea?
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a demarat anul acesta o acțiune în premieră – verificarea tuturor teraselor și cluburilor de la mare.
Jurnalistul Mălin Bot susține că această campanie a ANAF-ului seamănă foarte mult cu cea Poliției Române, atunci când pun numeroase radare și trimit polițiști într-un număr foarte mare pe drumurile supraaglomerate în momentele când românii merg la mare sau la munte într-un număr mare.
„E imposibil să nu te întrebi ce nevoie de de ”zeci de radare” pe drumuri unde se circulă ”bară la bară”. O întrebare logică ce expune inutilitatea strategiei pe care o aplică tot timpul Poliţia Română. Singura utilitate a îngrămădirii echipajelor de la Poliţia Rutieră pe drumurile pline cu turişti este una de imagine„, scrie jurnalistul pe Evenimentul Zilei.
Mălin Bot este de părere că astfel de acțiuni ale ANAF sunt inutile și au un iz propagandistic.
“Controalele ANAF de zilele acestea au un puternic iz propagandistic şi cred că sunt la fel de inutile, din câteva motive simple. Cel mai evident dintre ele ţine de faptul că operaţiunea s-a derulat cu surle şi trâmbiţe, ca o defilare de ”Ziua Poliţiei”. Când intră într-o staţiune 20 de maşini inscripţionate ANAF, cu toate televiziunile după ele, este la mintea cocoşului că în 5 minute toţi evazioniştii dispar şi toată lumea emite bon fiscal”, mai scrie Mălin Bot.
Jurnalistul subliniază că ANAF nu ar trebui să-i “călărească pe patronii unor mici afaceri care funcționează legal”, ci pe „toți analfabeții care se expun cu mașini de lux în mod inexplicabil.”
“Cu siguranţă că era mult mai interesant pentru statul român dacă toată armata ANAF mergea în Portul Constanţa să stopeze grupurile care alimentează cu produse mafia pieţelor din marile oraşe.
Înainte să verifice dacă afacerile legale respectă legea la milimetru, Fiscul ar trebui să fugărească cu flota nouă, pe toate şoselele patriei, toţi analfabeţii care expun un lux inexplicabil.
Înainte să numere banii încasaţi de un restaurant care contribuie la bugetul de stat în fiecare an, inspectorii ANAF ar face bine să înceapă să numere turnuleţele şi pagodele clanurilor de baştani care nu au nici măcar vize de flotant pentru adresele unde şi-au construit temple ale kitschului.
Înainte să numere cartofii din bucătăria vreunui restaurant, inspectorii ANAF ar face mai bine să înceapă să numere biolizii de lux din curţile palatelor şi să-i întrebe pe proprietari cum au produs banii cu care îşi plătesc luxul opulent.
De 25 de ani statul român are un comportament absolut scandalos în zona evaziunii fiscale” mai notează jurnalistul.