Mai săraci, dar cu salarii mai mari: Funcţionarii din administraţia din România câştigă în medie cu 7% mai mult decât cei din Ungaria

Mai săraci, dar cu salarii mai mari: Funcţionarii din administraţia din România câştigă în medie cu 7% mai mult decât cei din Ungaria
Foto: hunedoaralibera.ro

Salariile funcționarilor publici din România sunt, la nivel comparativ, cu 7% mai mari decât cele din Ungaria, în ciuda faptului că PIB-ul românesc este de 7.660 de euro, cu o treime sub cel din Ungaria, de 11.200 de euro.

Un angajat al administrației publice române a încasat în acest an, un salariu net de 3.320 de lei, cu 7% mai mult decât un angajat al administrației publice din Ungaria. Situația se prezintă drept un paradox, întrucât nivelul de trai din România este mai scăzut decât cel al țării vecine.

„Salariile din sectorul public sunt influenţate şi de politicile în domeniu ale fiecărui guvern, iar sectorul privat este nevoit să se adapteze în cazul în care există diferenţe majore, pentru a nu pierde candidaţi în favoarea sectorului public“, a spus Florin Godean, country manager al Adecco, liderul pieţei locale de recrutare.

Conform datelor prezentate de Eurostat, salariile din administrația publică din Ungaria sunt cu 18% mai mari decât salariul mediu, pe când în România, funcționarii publici câștigă cu 44% mai mult decât cei cu salariul mediu pe economie.

„Sistemul de salarizare de la stat în Ro­mâ­nia reprezintă o anomalie în raport cu mediul pri­vat. În timp ce mediul privat mută tot mai mult din pachetul salarial al angajaţilor spre par­tea variabilă, astfel încât să plătească mai mult pentru performanţă, la stat creşterile se fac la sa­lariile de bază, fixe, fără a le corela cu re­zul­ta­tele. Astfel, în lipsa unui sistem de evaluare a per­formanţei care să funcţioneze corect, buge­ta­rii ajung să câştige mai mult, indiferent dacă fac sau nu performanţă“, a spus Cristina Posto­la­che, managing partner în cadrul firmei cu acti­vităţi în domeniul resurselor umane Big4HR, conform ZF,.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)