Salariile funcționarilor publici din România sunt, la nivel comparativ, cu 7% mai mari decât cele din Ungaria, în ciuda faptului că PIB-ul românesc este de 7.660 de euro, cu o treime sub cel din Ungaria, de 11.200 de euro.
Un angajat al administrației publice române a încasat în acest an, un salariu net de 3.320 de lei, cu 7% mai mult decât un angajat al administrației publice din Ungaria. Situația se prezintă drept un paradox, întrucât nivelul de trai din România este mai scăzut decât cel al țării vecine.
„Salariile din sectorul public sunt influenţate şi de politicile în domeniu ale fiecărui guvern, iar sectorul privat este nevoit să se adapteze în cazul în care există diferenţe majore, pentru a nu pierde candidaţi în favoarea sectorului public“, a spus Florin Godean, country manager al Adecco, liderul pieţei locale de recrutare.
Conform datelor prezentate de Eurostat, salariile din administrația publică din Ungaria sunt cu 18% mai mari decât salariul mediu, pe când în România, funcționarii publici câștigă cu 44% mai mult decât cei cu salariul mediu pe economie.
„Sistemul de salarizare de la stat în România reprezintă o anomalie în raport cu mediul privat. În timp ce mediul privat mută tot mai mult din pachetul salarial al angajaţilor spre partea variabilă, astfel încât să plătească mai mult pentru performanţă, la stat creşterile se fac la salariile de bază, fixe, fără a le corela cu rezultatele. Astfel, în lipsa unui sistem de evaluare a performanţei care să funcţioneze corect, bugetarii ajung să câştige mai mult, indiferent dacă fac sau nu performanţă“, a spus Cristina Postolache, managing partner în cadrul firmei cu activităţi în domeniul resurselor umane Big4HR, conform ZF,.