Mai mulți români ar vrea să respecte postul Crăciunului, dar nu-și permit din cauza prețurilor
Mulți români nu-și permit să mănânce și de post și sănătos în această perioadă, deoarece prețurile legumelor au explodat față de anii trecuți. Cei care totuși se încumetă să țină postul, se îndreaptă spre conservele din magazine despre care specialiștii de la Infocons spun că sunt bombe cu E-uri.
În piețe, prețurile legumelor au explodat față de anul trecut
Chiar dacă multe alimentele de bază au adaosul comercial plafonat, acest lucru nu se resimte deloc în buzunarul românilor și asta pentru că, între timp, s-au scumpit alte produse.
În general, oamenii în vârstă sunt cei mai vulnerabili în fața prețurilor și cumpără puțin, cât să le ajungă de pe-o zi pe alta. Cumpărătorii se plâng de prețurile foarte mari din piețe.
Spre exemplu, în piețele din București, un kilogram de ceapă costă 6-7 lei, cartofii ajung la 4-5 lei, castraveții cornișon sar de 10 lei, iar ciupercile champignon se vând și cu 13-14 lei. Kilogramul de hrean costă 15 lei, fasolea albă, care se consumă mult în post, sare de 12 lei kilogramul. La fel și roșiile, care se vând și cu 15 lei kilogramul.
Românii simt din plin scumpirile, deși rata inflației a scăzut în luna octombrie la 8,07%, de la 8,8%, cât era în septembrie. În ceea ce privește alimentele, acestea s-au scumpit cu 8,66%, potrivit Institutului Național de Statistică. De scumpiri avem parte însă pe toate planurile. Prețul produselor nealimentare a crescut cu 6,24%, iar al serviciile cu 12,20%.
Ordonanța de Urgență privind stoparea creşterii preţurilor la alimentele de bază a fost aprobată de Guvern în data de 30 iunie anul acesta.
Măsura, valabilă inițial pentru o perioadă de trei luni, a fost prelungită în octombrie cu încă 90 de zile.