Mai multe lanțuri de benzinării au ieftinit motorina și benzina cu 50 de bani. Mesajul ministrului Energiei, Virgil Popescu
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a apreciat decizia lanțurilor de benzinării care au acceptat să aplice Ordonanța privind ieftinirea cu 50 de bani a litrului de carburant.
”Carburanți mai ieftini! Vreau să le mulțumesc tuturor companiilor care s-au conformat voluntar și au aplicat deja prevederile Ordonanței de Urgență cu privire la reducerea cu 50 de bani/litru a prețului la carburanți. #DaSePoate”, scrie Virgil Popescu.
Benzinăriile au ieftinit cu 50 de bani prețul carburanților
Mai multe lanțuri de benzinării au ieftinit motorina și benzina cu 50 de bani. Deocamdată, din motive tehnice, nu la toate benzinăriile s-a operat modificarea prețului, dar benzinarii susțin că modificarea va fi operată în cursul acestei zile.
Lanțuri de benzinării precum Petrom, Lukoil sau Gazprom au redus prețul cu 50 de bani. Pe totemul din benzinării prețul afișat este cel fără reducere, dar pe bonul fiscal primit la casa de marcat este evidențiată reducerea.
Cum se aplică Ordonanța
Amintim faptul că în coaliție s-a decis subvenționarea prețului la carburanți cu 50 de bani. Impactul preconizat asupra bugetului, arată proiectul de OUG care urmează să fie adoptat, este de 700 de milioane de lei sub formă de subvenții și un minus de 111 milioane de lei din colectarea de TVA .
Așa cum arată acum, măsura nu este obligatorie pentru benzinari, terminologia folosită fiind ” în cazul acordării reducerii de preț…”.
Reducerea de 0,5 lei per litru va fi suportată în părți egale de stat și de acei benzinari care aleg să o aplice. Totuși, proiectul vine cu o prevedere menită să atenționeze operatorii din domeniu. Conform articolului IV, „creșterea nejustificată a prețurilor în perioada de aplicare…constituie acțiune speculativă și se sancționează potrivit OUG 84/2022 privind combaterea acțiunilor speculative”. OUG la care face referire proiectul dă Consiliului Concurenței și Autorității pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) posibilitatea de a sancționa cu până la 1% din cifra de afaceri și cu alte amenzi companiile care practică acțiuni pe care ANAF le cataloghează drept speculative.