Banca Centrală Europeană este din nou prinsă pe picior greșit, iar de data aceasta veștile proaste nu vin din partea Greciei, Italiei sau a țărilor din sudul mai sărac al blocului.
Problemele din Germania împiedică creșterea în întreaga zonă euro și amenință să o împingă în recesiune, în loc de „aterizarea ușoară” de creștere moderată și inflație pe care BCE o prevăzuse și pe care Statele Unite încă speră să o obțină.
Acest lucru forțează o schimbare de ton la BCE – de la a exclude o pauză în cea mai abruptă și mai lungă serie de creșteri ale ratelor dobânzilor – la a vorbi deschis despre una chiar luna viitoare.
„Dacă guvernul nu ia măsuri decisive, este probabil ca Germania să rămână în partea de jos a clasamentului creșterii economice în zona euro”, a declarat Ralph Solveen, economist la Commerzbank.
Banca centrală a atenuat în mod conștient activitatea economică prin intermediul unor rate mai mari, în încercarea de a aduce inflația, care la un moment dat, anul trecut, era de două cifre, la ținta de 2%.
Costurile mai mari ale împrumuturilor afectează în mod deosebit producătorii, deoarece aceștia depind de investiții și nicio țară din zona euro nu are un sector industrial mai mare decât Germania.