Ludovic Orban, noi detalii despre șomajul tehnic la stat: Se va face o economie de peste 1,2 miliarde lei. Angajații vor pierde în această perioadă sporurile
Premierul Ludovic Orban a dezvăluit joi seara, într-o intervenție pentru televiziunea publică, faptul că în urma aplicării șomajului tehnic angajaților din sectorul public se va face o economie de aproximativ 1,2 miliarde-1,5 miliarde de lei. De asemenea, pe perioada aplicării măsurii, angajații din sectorul public își vor pierde sporurile.
“Trebuie să fim solidari, trebuie să împărțim greutățile cauzate de această epidemie. Așa cum cei din sectorul privat este afectat, și sectorul public trebuie să fie solidar, începând cu cei care dețin funcții de conducere, care dețin funcții de demnitate publică până la angajați. La baza acestei măsuri se află considerente care țin de solidaritate, dar și de natură epidemiologică. Această măsură reduce riscul de diseminare a virusului. Există considerente de natura resurselor pentru că veniturile statului scad în această perioadă, în urma crizei cauzată de epidemia de coronavirus, aceste venituri trebuie gestionate cu multă chibzuință”, a declarat premierul Ludovic Orban.
El a precizat că sunt câteva excepții de la aplicarea șomajului tehnic în sectorul public: angajații din domeniul sănătății, cei din MAI și din zona Apărării, partea din Ministerul Muncii direct implicată în aplicarea prevederilor referitoare la șomajul tehnic și cadrele didactice.
Premierul a sibliniat că măsura se va aplica doar pe perioada stării de urgență iar salariile se vorreduce cu „acea parte care nu va fi după ce se aplică 75% din salariu, fără alte sporuri”.
Ce spune ministrul Muncii despre mecanismul de șomaj tehnic la stat
În debutul ședinței de Guvern de joi, Violeta Alexandru, ministrul Muncii, i-a transmis premieruluiLudovic Orbancă va putea consulta o primă versiune privind „șomajul tehnic”la începutul săptămânii viitoare.
„În primul rând, vă confirm faptul că prima variantă a ordonanței care vizează șomajul tehnic la nivelul sistemului public este gata.
În zilele următoare, în perioada următoare voi circula varianta pe care Ministerul Muncii o propune și o voi discuta cu toți colegii din Guvern, care își cunosc domeniile de activitate. (…) Vom avea consultări și cu partenerii sociali, vom fi transparenți cu privire la intențiile pe care le avem și care se referă la perioada stării de urgență”, a afirmat Violeta Alexandru.
Amintim faptul căLudovic Orbananunța joi seară, în direct pe B1 TV, la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire, că Guvernul pregătește o reglementare prin care se va introduce unmecanism de șomaj tehnic pentru angajații din sectorul public. Concret, aceștia vor fi împărți în categorii, urmând să muncească fiecare câte 15 zile, iar apoi să stea acasătot atâtea zile, în carevor fi remunerați cu 75% din salariul brut de încadrare.