Premierul Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, că Guvernul nu are posibilitatea acum să dublezealocațiile pentru copii și a promis că, în două săptămâni Executivul va veni cu un mecanism de soluționare a acestei probleme. Precizările prim-ministrului vin în contextul în care, Curtea Constituțională a stabilit miercuri că amânarea alocațiilor este neconstituțională. Concret, CCR a ajuns la concluzia că legea prin care este respinsă Ordonanța de Urgență Guvernului care amâna până la 1 august dublarea alocațiilor nu încalcă prevederile Constituției. Actul normativ merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.
Întrebat dacăeste credibilă varianta în care aalocațiilor vor crește cu 15%, Ludovic Orban a răspuns: „În două săptămâni vom soluționa această problemă. Este clar, vă mai spun încă o dată, tot sincer, așa cum mă cunoașteți, nu avem posibilitatea să dublăm alocațiile. Alocațiile au fost dublate în 2019, la legea bugetului. În momentul în care s-a adoptat legea, nu au fost prevăzute sursele de bani. Ne dorim creșterea alocațiilor, vom asigura o creștere a alocațiilor constantă, așa cum am făcut-o din 2008 încoace, când PNL a fost singurul partid care a reușit creșterea alocațiilor și în 2008, și în 2015, și în 2019. Probabil nu o să putem să o facem deodată. O să gândim un mecanism de creștere a alocațiilor care să permită o creștere la un nivel așteptat într-o perioadă de timp”.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
De altfel, nu este prima dată în ultimele zile când premierul Ludovic Orba spune că alocațiile nu pot fi dublate în acest moment.
„Vom gasi o solutie impreuna cuMinisterul Muncii, cu Ministerul de Finanțe, analizam variantele pe care le avem la dispozitie, dar vom adopta o solutie care sa duca la cresterea alocatiilor, dar nu la dublarea imediata pentru ca nu avem resursele financiare necesare dublarii acum a alocatiilor. Obiectivul nostru este ca in maximum doua saptamani sa adoptam aceasta solutie”, a spus șeful Guverului, la o zi după decizia CCR.
La începutul lunii iunie, Camera Deputaților,a adoptat, în calitate de for decizional, legea de respingere a Ordonanței de Urgență prin care dublarea alocațiilor era amânată până la data de 1 august 2020. Actor normativ a fost atacat la Curtea Constituțională de Guvern, pe motiv că în textul legii nu sunt prevăzute sursele de finanțare.
Legea care prevede dublarea alocațiilor pentru copii a fost promulgată de șeful statului la începutul acestui an. Ulterior, Executivul a adoptat o Ordonanță de Urgență prin care aplicarea actului normativ a fost amânată până la data de 1 august.
Legea prevede că alocaţia de stat pentru copii se stabileşte în cuantum de: 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap; 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii prevăzuţi la art.1 alin.(3); 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap”.
Impactul bugetar al acestei măsuri ar fi de aproximativ șapte miliarde de lei.