Ludovic Orban: Intenția noastră este să suportăm parţial salariul persoanelor care au fost în şomaj tehnic şi care sunt sunt reangajate
Statul ia în calcul posibilitatea de a suporta parțial din bugetul fondului de şomaj, salariul celor care s-au aflat în şomaj tehnic și vor fi reangajați în momentul în care se vor lua activitățile economice după ce va trece vârful crizei generate de noul coronavirus, a anunțat premierul Ludovic Orban, marți seara, în cadrul unei emisiuni televizate.
Șeful Guvernului a precizat că măsura șomajului tehnic a fost impusă și din rațiuni epidemiologice.
„Această măsură de sprijin (…) va avea o durată limitată, să spun două luni, după care, pe măsură ce vom depăşi vârful epidemiei şi încep să repornească activităţile economice, intenţia noastră este de înlocui această formă de sprijin cu o măsură activă, în care să suportăm parţial din bugetul fondului de şomaj salariul persoanelor care au fost în şomaj tehnic şi care sunt sunt reangajate de companiile în care şi-au desfăşurat activitatea”, a spus Ludovic Orban, la Realitatea Plus.
Premierul a mai precizat Guvernul va crea un instrument pentru absorbţia forţei de muncă suplimentare, urmând a fi adoptate măsuri de susținere a angajării.
„Suntem pregătiţi să asigurăm plata sumelor necesare pentru şomajul tehnic al angajaţilor care din cauza întreruperii totale sau parţiale a companiilor în care lucrează au ajuns în situaţia de a beneficia de această formă de plată”, a mai declarat Ludovic Orban, adăugând că în cursul acestei săptămâni, Executivul va lua în discuție ordonanța de urgență privind rectificarea bugetară.
Ludovic Orban: Revenirea la normalitate se va face gradual
În ceea ce privește relaxarea măsurilor restrictive impuse în cadrul stării de urgență, premierul a spus că, în funcție de evoluția epidemiei, revenirea la normalitate de va face treptat, urmând a fi păstrate unele măsuri de distanțare socială
„Cu siguranţă (revenirea la normalitate – n.r.) nu se va realiza deodată, va fi o revenire graduală la normalitate în care vom dispune eliminarea restricţiilor treptat, acolo unde există cele mai mici riscuri de transmitere a virusului. Sigur că ne dorim o revenire cât mai rapidă la normalitate, dar ea trebuie să fie raţională şi trebuie să fie determinată de toate condiţionalităţile care sunt impuse de riscul de răspândire a virusului”, a mai declarat Orban.
Klaus Iohannis a prelungit starea de urgență cu încă 30 de zile
Președintele Klaus Iohannis a semnat, marți, decretul prin care starea de urgență a fost prelungită pe teritoriul României cu încă 30 de zile.
Șeful statului a ținut să sublinieze că aceasta este o măsură necesară, având în vedere că țara noastră nu a ajuns încă la vârful epidemiei de COVID-19.
”Pericolul nu a trecut, iar o relaxare a restricțiilor în perioada următoare, cum văd că cer cu inconștiență unii politicieni, ar duce la o creștere vertiginoasă de noi cazuri de infectare, suprapopularea spitalelor și o presiune uriașă pe sistemul nostru sanitar.Stați acasă pentru a nu ajunge pe un pat de spital!”, a transmis șeful statului.
Situația infectărilor cu COVID-19 la nivel național
În acest moment, cele mai noi date ale Grupului de Comunicare Strategică arată că, la nivel național, au fost confirmate 6.879 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, 241 de pacienți fiind internați la terapie intensivă.
Față de raportarea făcută luni, se constată o creștere cu 246 de cazuri de COVID-19 pe teritoriul României.
Bilanțul deceselor este, în prezent de 351.
În același timp, 1.051 de români au fost declarați vindecați.