Deputatul Ludovic Orban, lider la Forța Dreptei, a vorbit despre rovinieta care ar urma să crească taxele transportatorilor de aproape șapte ori din 2026, vineri, pe B1 TV, la „Drumurile Noastre” cu Ștefan Etveș, și a spus că membrii Guvernului „sunt niște demagogi mincinoși” dacă încearcă să justifice o scumpire atât de mare prin condițiile prevăzute de PNRR.
Întrebat despre discuțiile pentru viitoarea rovinietă și simulările de cost care arată că transportatorii ar putea plăti o taxă de peste șase ori mai mare din 2026, Ludovic Orban a spus: „Asta este o aberație. Este o lovitură dată unui sector care are o contribuție extrem de importantă la realizarea Produsului Intern Brut, care deja se confruntă cu mari probleme”.
„Orice om care urmărește evoluția poate să vadă un declin al cifrei de afaceri în transportul internațional, înregistrat mai ales în ultimul an, care cu siguranță va afecta negativ economia românească. Este o aberație. E un jalon în PNRR, dar nu scrie nicăieri acolo cât trebuie să stabilești rovinieta. Cum adică să crești de la 1.200 de euro, să crești la minim 7.000 de euro? Asta este o scumpire a transportului internațional de marfă și nu numai de marfă, și de pasageri”, a adăugat fostul premier.
„Decizia aparține Guvernului României. Guvernul României poate să taxeze exact cum dorește. Dacă încearcă să scuze o creștere a tarifelor pentru utilizarea infrastructurii rutiere, să justifice o creștere atât de mare pe baza acestui jalon din PNRR, sunt niște demagogi mincinoși. Ei pot să stabilească foarte clar”, a continuat Ludovic Orban.
El spune că Green Deal „parcă a devenit o religie la nivelul Comisiei Europene”.
„Este adevărat că este trendul la nivel european, în special din cauza acestui Green Deal care parcă a devenit o religie la nivelul Comisiei Europene, adică orice se întâmplă pe piața energetică, pe piața transporturilor… Acum au venit cu ideea creață să impoziteze, să taxeze emisiile de CO2 care rezultă din casele oamenilor, adică, dacă te încălzești cu lemne și ai emisii de CO2, să plătești ca familie emisiile de CO2”, a precizat Ludovic Orban.
„Și așa, pachetul pe mobilitate a lovit transportatorii români. Din păcate, sunt români care au luat decizia să își deschidă firme care să facă aceeași activitate în alte țări, pentru că reglementările din pachetul pe mobilitate au generat niște costuri foarte mari”, a atras atenția fostul premier.