Lucrătorii din toată Europa „au ajuns la limită” și se confruntă cu o iarnă sumbră, în timp ce ratele mari ale dobânzilor măresc criza costului vieții, a avertizat liderul european TUC, Esther Lynch.
Cu ratele dobânzilor din zona euro la niveluri record, 2023 va fi amintit ca „o perioadă de mare nedreptate economică”, a spus Lynch pentru The Guardian. Confederația Europeană a Sindicatelor (CES) reprezintă 45 de milioane de lucrători de pe tot continentul, inclusiv Marea Britanie.
Lynch, secretarul general al CES, și-a exprimat frustrarea că lucrătorilor cu venituri mici li se spune să strângă cureaua în lupta împotriva inflației – pe care ea a pus-o pe seama „profitului” firmelor puternice.
„Au fost luate o mulțime de decizii foarte, foarte dăunătoare. Și apoi singurii oameni cărora li se spună să facă economii sunt chiar cei mai săraci, care au fost loviți cel mai tare și cel mai mult de criză”, a spus ea.
Banca Centrală Europeană (BCE) și-a majorat rata depozitelor la 4% în această lună, cel mai ridicat nivel de la lansarea monedei euro în urmă cu mai bine de două decenii.
Lynch, care are lucrează la Bruxelles, a avertizat că, după o perioadă economică dificilă, multe gospodării de pe continent nu erau pregătite pentru aceste creșteri puternice ale costurilor împrumuturilor.
„Dacă te uiți la ultima criză financiară din 2008, oamenii au intrat în acea criză pe când mai aveau cât de cât economii. Dar acum , ei vor intra în acest moment de criză la sfârșitul celor doi ani de Covid, în care mulți oameni și-au pierdut locurile de muncă sau au avut locuri de muncă din care au obținut venituri mici”, a spus ea.