Senatorul Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, a vorbit despre măsurile pentru reducerea prețurilor la alimentele de bază, luni, la Știrile B1 TV prezentate de Gabriela Mihai, și a spus că simulările arată că aceasta „ar trebui să meargă undeva înspre 18%-20%, poate și mai bine”.
Întrebat despre declarațiile PNL în privința măsurilor, senatorul PSD a afirmat: „Este o chestiune extrem de importantă și asumată odată cu preluarea poziției de prim-ministru de către Marcel Ciolacu. Eu n-am auzit, am ascultat cu atenție acum ce a spus domnul Ciucă, dumnealui a spus cam același lucru, că un acord este de dorit, o ordonanță de urgență poate fi o opțiune”.
„Eu vă spun că în acest moment gândirea merge înspre un acord cu toate părțile implicate, astfel încât măsura să fie funcțională, care să fie legiferată printr-o normă – și în momentul de față o ordonanță de urgență probabil că este cea mai posibilă – astfel încât să asigurăm și garanțiile necesare producătorilor autohtoni că lucrurile vor fi așa cum le avem în acord, și anume se vor duce pe lanț în sus și nu vor afecta producătorii și procesatorii români”, a adăugat Lucian Romașcanu.
„Din punctul meu de vedere, nu este o contradicție în ce a spus domnul Ciucă. Mi s-a părea, totuși, exagerat din partea comunicatorilor Partidului Național Liberal să auzim de măriri de taxe. În momentul de față, nu cred că este nevoie încă să se umble la TVA nici într-o parte, nici în alta, având acest acord în vedere”, a continuat el.
Referitor la sursele politice care susțin că reducerea de prețuri ar urma să fie de aproximativ 10%, purtătorul de cuvânt al PSD a răspuns: „10 procente înseamnă destul de mult în contextul în care inflația scade și se va duce sub două cifre, dar undeva cred că va fi mai mult decât atât, pentru că, pe simulările pe care le-am văzut și eu, ar trebui să meargă undeva înspre 18%-20%, poate și mai bine”.
„Este evidentă tentația de scădere a prețurilor care impactează cel mai mult pe lanț, și anume al energiei și al combustibililor. În același timp, uitându-ne pe comparația an la an, sunt creșteri pe produsele de bază de 22%-24%, deci undeva ar trebui să fie loc de reducere între 15% și 20%, dar asta se va vedea în urma discuțiilor cu toți cei implicați”, a mai declarat Lucian Romașcanu.