Economistul Lucian Isar lansează o profeție sumbră: ‘Decizia BNR aruncă România în RECESIUNE’
Decizia Băncii Naționale de înăsprire a condițiilor pentru acordarea împrumuturilor va conduce la o frânare bruscă a economiei românești și riscă să arunce țara în recesiune, la fel ca în 2008-2009, a declarat economistul Lucian Isar .
“Isărescunu este la prima acţiune ce a aruncat România în recesiune. În 2008, prin creşterea dobânzilor, blocarea lor administrativă în afara pieţei şi restricţionarea atât a creditării, precum şi a restructurărilor a declanşat, începând cu 4 noiembrie, recesiunea profundă în România.
Este simplu de înţeles că atunci când creşti dobânzile, peste un timp dependent de mecanismul de transmisie al politicii monetare şi de credit, economia reală încetineşte. Timpul de reacţie şi amplitudinea frânării depinde de particularităţile economiei respective la momentul implementării sau comunicării deciziei, deoarece actorii economici îşi ajustează comportamentul începând cu momentul apariţiei unei informaţii credibil transmise.
Atunci când printr-un regulament se limitează creditarea şi posibilitatea de restructurare a expunerilor de credit existente este şi mai simplu de înţeles că încetinirea economică va accelera şi se va produce într-un timp scurt”, a declarat Lucian Isar pentru ziarul Bursa.
Economistul a explicat totodată de ce economia românească este mai vulnerabilă decât situația consemnată în alte state.
“Tot uşor de înţeles este că dacă compari două economii, cea care se confruntă cu rezerve minime obligatorii de zece ori mai mari o va duce mai greu din punct de vedere competitiv decât una cu rezerve minime reduse, iar gradul de intermediere financiară va fi scăzut (nu degeaba România este «campioana» Europei, cu cel mai mic sistem bancar)”,a mai declarat Lucian Isar, potrivit sursei citate.
Banca Naţională a României (BNR) a confirmat, miercuri, că nivelul maxim al gradului de îndatorare va fi de 40% din venitul net la creditele în lei şi 20% la cele în valută începând din 1 ianuarie 2019, iar pentru creditele aferente achiziţionării primei locuinţe rata maximă de îndatorare a fost majorată cu 5 puncte procentuale.
„Consiliul de Administraţie al BNR a adoptat astăzi, 17 octombrie a.c., Regulamentul pentru modificarea şi completarea Regulamentului Băncii Naţionale a României nr. 17/2012 privind unele condiţii de creditare, cu modificările şi completările ulterioare. Conform noilor prevederi, nivelul maxim al gradului de îndatorare va fi de 40% din venitul net la creditele în lei şi 20% la cele în valută. Gradul total de îndatorare se determină ca pondere a obligaţiilor totale lunare de plată raportate la venitul net lunar. Rata maximă de îndatorare este majorată cu 5 puncte procentuale pentru creditele aferente achiziţionării primei locuinţe ce urmează a fi ocupată de debitor. Regulamentul se aplică atât instituţiilor bancare, cât şi IFN”, se arată într-un comunicat al Băncii Centrale.