Lucian Heiuș (ANAF): Nu cred că vor fi creșteri de taxe anul acesta sau în 2024 / Mai trebuie câțiva ani până să fie aplicată cota progresivă. Ea are rezultate când există o clasă de mijloc foarte stabilă (VIDEO)

Lucian Heiuș (ANAF): Nu cred că vor fi creșteri de taxe anul acesta sau în 2024 / Mai trebuie câțiva ani până să fie aplicată cota progresivă. Ea are rezultate când există o clasă de mijloc foarte stabilă (VIDEO)
Lucian Heiuș, președintele ANAF.

Lucian Heiuș, șeful ANAF, a declarat miercuri, pentru B1 TV, că nu crede că vor fi majorate taxele anul acesta sau în cel viitor. De precizat că în 2024 au loc toate tipurile de alegeri.

Totodată, Heiuș a explicat de ce nu crede că impozitul progresiv, dorit de PSD, ar trebui implementat în următorii ani în România: „Cota progresivă are rezultate când e o clasă de mijloc foarte stabilă și destul de mare ca să poată să plătească niște bani în plus pe veniturile pe care le realizează. Noi încă avem o economie de piață tânără”. Acesta a mai precizat că „o cotă progresivă fără deduceri nu poate să existe”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Gabriela Mihai.

Heiuș nu crede că vor crește taxele nici acum, nici în 2024 (an electoral)

Lucian Heiuș a declarat întâi că nu crede că Guvernul va crește taxele anul acesta ori la anul.

„Din punctul meu de vedere, nici anul acesta, nici anul viitor nu vor exista majorări de impozite și taxe. Mă bazez și pe declarațiile liderilor coaliției. Deci nu se dorește o creștere de impozite și taxe principale – TVA impozite pe venit, pe profit, sănătate, contribuții de asigurări sociale. Deci nu vor exista, nu trebuie să speriem lumea”, a susținut șeful ANAF.

Ce spune Heiuș despre impozitarea progresivă

El a explicat apoi de ce crede că ar trebui menținută cota unică în următorii ani.

„E o discuție în ultimele luni legată e o impozitare progresivă contra cotă unică. Cota unică funcționează la noi și funcționează, cred eu, bine, e înțeleasă și acceptată de toată lumea.

Dacă la un moment dat Parlamentul, Guvernul, o altă coaliție va decide introducerea unei cote progresive, ea poate fi aplicată. Când o aplici, trebuie să fii foarte bine pregătit tehnic, și vorbesc din punct de vedere al instituției pe care o conduc, ca să poți să globalizezi toate veniturile, ca să vezi la fiecare persoană dacă depășește sau nu o treaptă de impozitare și trebuie să treci la altă cotă.

Dacă e să aplicăm cota progresivă, trebuie să avem și un sistem de deduceri, contribuabilul să poată să-și deducă din impozitul care va fi teoretic mai mare anumite cheltuieli pe care statul le consideră de bun augur la un moment dat, de exemplu cu educația copiilor.

O cotă progresivă fără deduceri nu poate să existe.

Cota progresivă are rezultate când e o clasă de mijloc foarte stabilă și destul de mare ca să poată să plătească niște bani în plus pe veniturile pe care le realizează. Noi încă avem o economie de piață tânără, încă există o acumulare de capital. Cred că mai trebuie câțiva ani până să fie aplicată cota progresivă și mai avem nevoie și noi de un an – un an și jumătate să fim pregătiți. (…)

ANAF va aplica exact ce va decide la un moment dat o majoritate politică. Practicm peste un an un – an și două luni poate să facă o globalizare a veniturilor, să facă o impozitare de orice tip”, a explicat Lucian Heiuș, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`