Mașina unuia dintre localnici, César, a fost casa lui în ultimii trei ani. Bărbatul lucrează ca bucătar, dar costurile de închiriere pe insula spaniolă Ibiza au crescut atât de mult încât nu-și permite să locuiască într-un apartament.
„În Ibiza, cazarea este foarte scumpă și devine din ce în ce mai scumpă”, spune el. „Și costul de închiriere este complet neconform cu ceea ce câștigi. Așa că a trăi astfel este o alternativă. Este mai puțin confortabil, dar îmi permite să continui să trăiesc pe insulă.”
Ibiza este una dintre cele patru insule mediteraneene care formează Insulele Baleare ale Spaniei. Celelalte sunt Mallorca, Menorca și Formentera.
Mulți angajați locali din Ibiza trăiesc în condiții la fel de precare din cauza costurilor ridicate de închiriere. Anul trecut, CIG, un organism reprezentativ al poliției din garda civilă, a declarat că „trei sau patru” dintre ofițerii săi locuiau în vehicule pe insulă.
Poate fi mai profitabil pentru proprietarii de locuințe clasice să închirieze apartamentele numeroșilor turiști care vizitează Ibiza.
Daniel Granda, purtătorul de cuvânt al Sindicato de Inquilinas de Ibiza y Formentera, o organizație care reprezintă chiriașii locali, spune că astfel de situații devin banale.
„Mulți oameni ajung în condiții destul de mizere și începem să vedem mahalale de-a lungul insulei”, spune el. „Fără posibilitatea de a găsi o cazare care să ne permită să trăim normal, cei care locuim pe insulă avem senzația că suntem obligați să ne descurcăm cum putem sau să plecăm”.
Ratele ridicate ale dobânzilor și o criză recentă a costului vieții i-au descurajat pe mulți spanioli să cumpere proprietăți, creând o creștere a cererii de locuințe închiriate, ceea ce a dus la creșterea costurilor de închiriere.
Prețurile de închiriere în Insulele Baleare au crescut cu o medie de 18% doar în ultimul an, comparativ cu o creștere medie de 12% la nivel național.
Pe lângă asta, statutul Ibiza de centru turistic situat într-o zonă relativ mică a supraalimentat acest fenomen pe insulă, ducând la creșteri mult mai abrupte, în unele cazuri până la 40 sau 50% doar în ultimul an.
Isabel María Pérez, care a căutat cazare la prețuri accesibile pe insulă, spune că o cameră single costă între 700 și 1.000 de euro pe lună, în timp ce un apartament modest costă în jur de 1.500 de euro.
Isabel, care lucrează ca casieră într-un supermarket, și partenerul ei, care are un loc de muncă într-un hotel de cinci stele, au fost nevoiți să se mute din apartamentul închiriat când a fost vândut.
De atunci, locuiesc cu soacra lui Isabel. Originară din regiunea centrală a Spaniei Castilla La Mancha, Isabel spune că ea și familia ei se gândesc acum să se mute înapoi pe continent, doar din cauza situației locuințelor.
„Problema în alte părți ale Spaniei este că nu prea găsim locuri de muncă”, spune ea. „Aici există o grămadă de locuri de muncă în orice domeniu ți-ai putea dori, dar nu ai unde să locuiești”.
Șomajul în orașul Ibiza, capitala insulei, este la puțin sub 5%, comparativ cu 8% în Madrid sau 19% în capitala regiunii Andaluziei, Sevilla.
Cu o populație de doar 160.000 de locuitori, Ibiza a primit aproape patru milioane de turiști anul trecut, un nou record, iar 84% din activitatea sa economică este legată de turism, potrivit autorităților locale.
În timp ce hotelurile, restaurantele și cluburile sale oferă o mulțime de locuri de muncă, o mare parte a locuințelor sale este disponibilă doar la tarife turistice pe termen scurt, iar lucrătorii locali sunt scoși din piață.
Guvernul regional conservator al Insulelor Baleare, care a ajuns la putere anul trecut, a ales să nu pună în aplicare o lege a locuințelor aprobată de guvernul spaniol la Madrid, care urmărește să limiteze chiriile în zonele din țară în care acestea au crescut.
În schimb, autoritățile locale atribuie problema locuințelor în principal proprietarilor de case din zonele rezidențiale din Ibiza, care încalcă legea oferindu-și proprietățile pentru închiriere pe termen scurt, atunci când legile locale prevăd că trebuie să închirieze cel puțin șase luni. Administrația locală spune că din 2019 a impus amenzi în jur de 4 milioane de euro legate de activități ilegale din sectorul turismului.