Liga chineză de fotbal, în fața diviziei Premier League a Marii Britanii, cu cheltuieli de 325 de milioane de euro: China a început ofensiva spre statutul de superputere, chiar dacă se află în pragul colapsului financiar (FOTO)

Publicat: 24 02. 2016, 14:41
foto: prosport.ro

Cele 16 formații din prima ligă a Chinei au ajuns să cheltuiască 324,495 de milioane de euro pe transferi, mai mult decât Premier League al Marii Britanii sau cât Italia, Germania, Spania şi Franţa la un loc, ca parte a unui plan de a deveni o superputere, relatează prosport.ro.

Liga chineză de fotbal se află pe primul loc în clasamentul mondial în ceea ce privește transferurile efectuate pe perioada 1 ianuarie – 19 februarie. De altfel, aceștia se află pe locul 4 în lume pe clasamentul achizițiilor, cu cheltuieli de 55,5 milioane de euro.

Comparativ, Liga 1 a cheltuit doar un milion de euro în pauza de iarnă, fiind pe locul 39 în clasamentul mondial.

Cheltuielile Chinei au și o motivație pe cât de solidă, pe atât de nebunească. Cluburile care se află în posesia companiilor private sau a oamenilor de afaceri investesc aceste sume colosale după ce președintele Xi Jinping, mare fan al fotbalului, a dat un ordin în această direcție.

Motivația din spatele acestei acțiuni constă într-o încercare subtilă de exercitare a puterii, prin intermediul sportului. Spre exemplu, China a organizat Olimpiada de vară din 2008, a câştigat recent dreptul de a organiza Olimpiada de iarnă din 2022, a jucat finala Cupei Campionilor Asiei la fotbal şi s-a calificat la Mondialele din 2002.

Cu toate acestea, creșterea semnificativă a activității pe piața transferurilor nu are legătură cu o creștere firească a cererii, ceea ce o face să pară pe cât de artificială, pe atât de instabilă.

În contextul în care specialiștii atrag atenția că economia Chinei stă pe un butoi de pulbere, marile corporații care fac investiții de miliarde peste tot în lume au, în realitate, datorii de zeci de ori mai mari decât investițiile făcute.

„Creditele rele ale Chinei urcă la cel mai înalt nivel în ultimul deceniu în timp ce economia încetineşte“, nota Bloomberg.

Numai din septembrie până în decembrie 2015, creditele neperformante au crescut cu 7%, la 1,27 trilioane de yuani (196 miliarde de dolari), conform datelor de la Banca Chinei. (…) În total, creditele cu probleme din industria chineză au crescut la 4,2 trilioane de yuani (650 de miliarde de dolari)“, se continuă în analiza din Bloomberg.

Ceea ce este de neînțeles este cum de această situație nu pare la fel de sumbră atunci când este privită de la Beijing. Drept dovadă, după ce strategia din sport a fost trasată de președintele chinez, compania Ti’ao Dongli, un trust de profil sportiv, a cumpărat în luna octombrie a anului trecut drepturile TV ale primei ligi din China pe cinci sezoane pentru suma de 1,12 miliarde de euro. De altfel, campionatul Chinei din 2015 s-a televizat pentru 8,44 milioane de euro, discrepanța fiind una vizibilă.

Diferenţa dintre marile campionate ale Europei şi cel chinez constă în faptul că, dacă întrebi un taximetrist din Shanghai despre fotbalul din ţara sa, va muta imediat discuţia spre echipa sa preferată din Premier League.