Diviziunile dintre națiunile europene privind structura unui program de redresare economică continuă după ce liderii Uniunii Europene nu au reușit din nou să ajungă la un acord. Cu toate acestea, grupul a aprobat recenta recomandare a miniștrilor finanțelor din UE pentru un pachet de salvare pe termen scurt, în valoare de mai mult de o jumătate de trilion de dolari.
Cei 27 de lideri UE s-au întâlnit joi prin intermediul unei conferințe video pentru a discuta despre mai multe propuneri destinate stabilizării economiei blocului și sprijinirea economiilor interne ale țărilor cel mai afectate de pandemia coronavirusului.
”Trebuie sa construim un răspuns comun și orientat pentru viitor pentru a asigura integritatea și coeziunea pieții comune și distribuirea prosperității”, a declarat președintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen, în cadrul unei conferințe de presă în urma întâlnirii.
Propunerile de reducere a reducerii economice a crizei COVID-19 includ majorarea bugetului comun al UE, emiterea de subvenții către economiile afectate sau vânzarea de obligațiuni împreună pentru a strânge fonduri.
Von der Leyen a pledat pentru un plan care ar urma să includă o propunere bugetară pentru perioada 2021-2027, inclusiv un fond pentru redresarea economiei europene după măsurile de izolare adoptate pentru a stopa pandemia COVID-19
„Următorul buget pentru Cadrul financiar multianual al Uniunii Europene pe șapte ani trebuie să se adapteze noilor circumstanțe”, a spus ea, adăugând: „Trebuie să-i creștem puterea pentru a putea genera investițiile necesare în întreaga Uniune Europeană.”
Von der Leyen a mențioat că este vorba de trilioane de dolari, scrie npr.org.
În ciuda faptului că nu a ajuns la un acord, premierul italian Guiseppe Conte a declarat că liderii UE au înregistrat progrese semnificative în direcția unei soluții economice adecvate.
”Am făcut progrese mari, de neconceput până acum câteva săptămâni”, a spus Conte într-o postare pe Facebook.
Italia, Franța și Spania se numără printre un grup de țări care propune utilizarea subvențiilor pentru finanțarea redresării economice a blocului, în timp ce altele, inclusiv Olanda și Austria, insistă că acest lucru ar trebui să se întâmple sub formă de împrumuturi.
Von der Leyen a spus că va exista un „echilibru solid” al împrumuturilor și al subvențiilor, care va fi stabilit prin negocieri între membrii UE.
”Austria este pregătită să manifeste solidaritate pentru a sprijini #recuperarea economiilor noastre”, a declarat cancelarul austriac Sebastian Kurz într-o declarație .
Acesta a mai menționat că acest lucru trebuie făcut prin împrumuturi.
”Vom continua să ne coordonăm poziția cu țările cu gânduri similare”, a spus Kurz.
Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, s-a adresat liderilor Europei în cadrul reuniunii de joi și le-a spus că economia UE ar putea să se micșoreze cu până la 15% în acest an ca urmare a pandemiei coronavirusului.
Ulterior, președintele francez Emmanuel Macron a avertizat că proiectul european nu are viitor dacă statele membre nu reușesc să ofere suficient ajutor. „Nu există consens astăzi”, a declarat el.
Într-o declarație făcută după ședință, Macron a declarat că pachetul de salvare al Uniunii Europene pentru a demara recuperarea ar trebui să valoreze cel puțin 5-10 puncte procentuale din produsul intern brut al UE.
Cea mai adâncă diviziune dintre statele membre nu se datorează ideii datoriei emise în comun, ci dacă fondurile vor fi transferate sub formă de împrumuturi sau subvenții, a spus Macron.
Macron a spus că împrumuturile vor fi contraproductive, servind doar la acumularea mai multor datorii în statele cele mai afectate, scrie Reuters.
„Asta nu va rezolva problemele de bază”, a spus Macron.
CORONAVIRUS | Rezultat incert al negocierilor: Liderii UE nu sunt de acord cu programul de recuperare economică / Macron: Nu există consens (VIDEO)
Liderii UE au aprobat un pachet de salvare pe termen scurt de 540 miliarde de euro pentru a sprijini lucrătorii, întreprinderile și economiile afectate de criză.
Eurogrupul, care este format din 19 miniștri de finanțe din țările zonei euro, a fost de acord cu acest pachet de stimulare la 9 aprilie.
Președintele Consiliului European, Charles Michel, a anunțat că pachetul va fi funcțional până la 1 iunie.