Piețele de gaze și electricitate vor fi liberalizate în totalitate din 2021 / Vicepreședinte ANRE: ‘Sper că tulburările la nivel politic să nu pericliteze acest plan pentru că vom ajunge în infringement’

Publicat: 14 10. 2019, 16:15
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

EXLUSIV ONLINE // Vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, a anunțat că instituția din conducerea căreia face parte are în plan liberalizarea completă a pieței gazelor de la 1 aprilie 2021 și pe cea a energiei electrice de la 1 iulie același an.

„Începând cu 1 aprilie 2021, toate contractele de pe piața en gros s-ar putea încheia în regim concurențial, respectiv, am propus ca și prețurile finale ale contractelor consumatorilor casnice, prețurile retail, să fie liberalizate complet.

Similar, pe piața de energie electrică, avem un calendar cu trei etape. (…) Începând cu 1 iulie 2021 liberalizare completă atât pe en gros, cât și pe retail”, a subliniat vicepreședintele ANRE.

În contextul în care România nu are un Guvern acum, iar la Energie nu mai este un ministru plin de circa 2 luni, oficialul a arătat că ar fi bine ca politicul să nu pericliteze acest calendar deoarece Comisia Europeană ar putea introduce Româmia în procedură de infringement.

„Sper că tulburările la nivel politic să nu pericliteze acest plan. Nu cred că Comisia ar mai fi dispusă să ofere alte termene de conformare și am putea să ajungem în stadiul de infringement”, a arătat Zoltan Nagy-Bege.

El a amintit că există o procedură de infringement în sectorul gazelor, declanşată de Comisia Europeană, care se află în stadiul de aviz motivat şi care poate fi închisă doar în cazul în care aceste măsuri de liberalizare sunt legiferate.

„Am primit o amânare de trei luni de la Comisia Europeană, astfel că trebuie să rezolvăm problema până la 26 decembrie. În cazul în care lucrurile se blochează în Parlament, avem pregătit un proiect de ordonanţă de urgenţă, identic cu ce se discută în Parlament. Sper ca tulburările la nivel politic să nu pericliteze acest plan, pentru că nu cred că Comisia Europeană va fi dispusă să ne dea alte termene”, a arătat reprezentantul ANRE.

Dacă România nu rezolvă aceste probleme în termenul acordat de Comisia Europeană, adică 26 decembrie, dosarul de infringement va ajunge la Curtea Europeană de Justiţie.

El a precizat că Ministerul Energiei, cel al Muncii şi cel al Finanţelor sunt instituţiile abilitate să rezolve problema consumatorilor vulnerabili, iar, din ultimele discuţii cu Ministerul Energiei, planul era ca definirea lor să fie realizată până la finele lunii octombrie – începutul lui noiembrie, cu posibilitate de implementare a măsurilor în decurs de un an.

„Nu trebuie să inventăm roata, există modele consacrate în alte state în privinţa consumatorului vulnerabil”, a subliniat vicepreședintele ANRE.