Leul nu este afectat de demisia lui Boc. Bursa, în ușoară scădere

Publicat: 06 02. 2012, 12:26
Foto: novanews.ro

Moneda națională nu s-a lăsat impresionată de demisia lui Emil Boc. Astfel, în minutele care au urmat veștii de luni dimineață, Leul a oscilat în fața Euro între 4,33 – 4,34 – fluctuații considerate normale pentru acest interval, potrivit declarațiilor unui trader citat de HotNews.ro. ”De regulă în România piața valutară reacționează puțin la „valurile” politice”, a explicat sursa citată

Bursa scade ușor
Bursa de la București a reacționat altfel după anunțul demisiei lui Emil Boc. Astfel, BVB a deschis ședința în ușoară creștere, dar după ce demisia premierului a devenit oficială, Bursa a scăzut cu 0,77%. Brokerii, citați de Mediafax, spun că decizia a influenţat marginal cotaţiile de la BVB.

Incertitudinea politică nu este privită cu ochi buni de brokeri deoarece încă nu se știe sigur ce strategie va adopta viitorul premier. Pe de altă parte, demisia lui Boc nu a avut un impact major asupra Bursei deoarece la guvernare vor rămâne aceleaşi partide.

După demisia Guvernului este incertitudine în rândul investitorilor, iar aceasta nu face bine pieţei„, a declarat pentru Mediafax directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest, Mihai Mureşian.

În momentul anunțului premierului Bursa era în stagnare și apoi a început să scadă ușor.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 1,17% după primele 50 de minute ale şedinţei de luni. Titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,58% sub închiderea precedentă.

De asemenea, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scăzut cu 1,6%.

La ora 10:50, indicele extins al Bursei, BET-XT, era în coborâre cu 1,37%. Acest indice reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Și bursele europene au deschis în scădere, după ce săptămâna trecută au încheiat la maximul ultimelor șase luni. Investitorii sunt preocupați de ceea ce se întâmplă în Grecia, ale cărei partide nu vor să accepte condițiile instituţiilor financiare internaţionale în schimbul unui nou „bailout”.