Un proiect de amendare a Legii diminuării risipei alimentare prevede ca asociațiile și fundațiile să nu mai poată cumpăra de la comercianți la prețuri foarte mici alimente aflate în curs de expirare, astfel ca ulterior să le revândă, scrie profit.ro.
Rolul acestor amendamente este de a face legea aplicabilă. Acest lucru vine în contextul în care guvernul a amânat intrarea în vigoare a legii tocmai din cauza problemelor de aplicabilitate, iar Parlamentul pregătește o nouă amânare.
Legea diminuării risipei alimentare impune comercianților și producătorilor care nu reușesc să vândă alimentele aflate la 3 zile înainte de expirare vor fi obligați de la finalul acestei săptămâni să le doneze asociațiilor umanitare sau primăriilor, pentru sprijinirea familiilor sărace, sau să le vândă întreprinderilor sociale la puțin peste 3% din prețul lor.
Intrarea în vigoarea a legii a fost amânată de Guvernul Tudose la finalul lunii iunie, printr-o ordonanță de urgență în care se argumenta că normele de aplicare a legii nu sunt elaborate astfel încăt legea să fie aplicată.
Ajunsă în dezbaterea comisiei de specialitate de la Senat, ordonanța Guvernului a fost amendată recent de senatori astfel încât aplicarea legii să fie suspendată până la 30 iunie 2018, cu argumentul că prevederile complexe ale legii necesită mai mult timp pentru implementare.
Acum un nou proiect de lege își propune să facă mai ușor de aplicat legea și elimină prevederile cu privire la vânzarea de către comercianți a alimentelor aflate aproape de data expirării către asociații și fundații.