Avocatul care a scris legea petrolieră a ajuns să lucreze pentru cel mai mare fond de investiţii privat din lume, direct interesat de resursele din Marea Neagră (FOTO)
Scena politică românească este martoră acum unui scandal uriaş, chiar în interiorul coaliţiei guvernamentale, privind legea offshore care reglementează exploatarea gazelor din Marea Neagră.
În acest context, Business Magazin aduce în atenţia publică istoria incredibilă a perimetrului de gaze din Marea Neagră pe care americanii acum aşteaptă să îl exploteze, când şi povestea avocatului din umbră care a făcut legea petrolieră pentru ca apoi să ajungă să lucreze la cel mai mare fond de investiţii privat din lume, citează ZF.
Unul din cele mai mari controversate dosare din istoria petrolului românesc a avut loc la finalul anului 2008 când un act adiţional secret completa contractul de explorare pentru perimetrele Pelican şi Midia din Marea Neagră, înţelegere parafată între statul român şi canadienii de la Sterling Resources în 1992.
Acesta era semnat de Bogdan Găbudeanu, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), şi de Emilian Ijdelea, din partea Sterling Resources. Acest Ijdelea este un personaj cu o istorie extrem de importantă privind petrolul românesc. A fost preşedinte al Agenţiei Române de Dezvoltare între 1992-1993 şi a lucrat la scrierea legii petrolului.
La scurt timp după semnarea acestui act, România câştiga la Haga procesul cu Ucraina pentru platoul continental al Mării Negre. Sterling Resources a fost unul din cei mai mari beneficiari de pe seama victoriei României la Haga.
Ulterior, în 2015, Sterling Resources a ieşit de pe scena petrolului din România şi în locul său a intrat Carlyle, cel mai mare jucător din zona de private equity la nivel global. Coincidenţă sau nu, în funcţia de director general adjunct al companiei Black Sea Oil & Gas, defunctul Sterling, este numit Emilian Ijdelea, acelaşi avocat care în 2008 acţiona de partea Sterling.
Azi, Black Sea Oil & Gas este unul dintre cele mai avansate proiecte de dezvoltare din Marea Neagră, producţia, din zona de mică adâncime, fiind estimată pentru anul viitor. Dar înainte de asta, investitorii se uită foarte atent la forma finală pe care o va îmbrăca legea offshore.